Szare kluski
przepis:
ok. 1 kg ziemniaków
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
sól
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce.Utarte ziemniaki odcisnąć z soku przez płócienny woreczek, albo drobne sitko.Wyciśnięty sok pozostawić, aby sie ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodać do utartych ziemniaków.Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na kluski kładzione.W garnku zagotować osoloną wodę (z dodatkiem łyżki oliwy ) i łyżką kłaść kluski.Najlepiej wrzucić jedną kluskę na próbę, jeśli zacznie się rozpadać do masy należy dodać więcej mąki (2-3 łyżki) lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.Kluski gotować kilka minut, wyłowić łyżką cedzakową.Podawać polane tłuszczem ze skwarkami z wędzonego boczku i przesmażoną cebulą.
Zapisz