Bułeczki z kukurydzą świetnie się sprawdzają. Co jakiś czas, przy ugryzieniu można natknąć się na jej wspaniały smak i chrupiącą konsystencję. Spróbujcie sami bo to nic trudnego!
Bułeczki z kukurydzą świetnie się sprawdzają. Co jakiś czas, przy ugryzieniu można natknąć się na jej wspaniały smak i chrupiącą konsystencję. Spróbujcie sami bo to nic trudnego!
Dziś przedstawiam przepis na hot dogi w stylu meksykańskim, z pikantnym sosem serowym z zielonymi chilli. Jeżeli chcecie zbić troszkę pikantność sosu, dodajcie papryczki marynowane i pamiętajcie o ogólnej zasadzie dotyczącej wszystkich chilli- im większe tym mniej pikantne.
Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto uprawiać jarmuż dopiero w XVII wieku.
Bardzo lubię robić pieczywo typu focaccia, zawsze znika w ekspresowym tempie (jeśli uda mi się nie zapomnieć o drożdżach). Tym razem mam wersję dla wytrwałych- z papryczkami jalapenos. Uwielbiam dodawać je gdzie tylko mogę. Ich ostro- kwaśny posmak wzbogaca wiele potraw. Nie da się ukryć jednak, że dla wielu osób są one po prostu za ostre. Jeśli jednak lubicie je tak jak ja, z pewnością pokochacie tę fociaccię.
Domowa granola o smaku piernika doskonale poradziła sobie w roli poświątecznego śniadania. Z czym jedzona? Z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki. Może również służyć jako samodzielna przegryzka albo.. posypka do ciast.
Wiele osób mówi, że kutii nie lubi, bo jest za słodka. Ta moja, taka nie jest. Słodka, ale nie przesłodzona. Idealna! Najlepsza:) Pszenica, miód, mak, odrobina skórki pomarańczowej i pełno chrupiących pod zębami bakalii.
Miały być na święta.... A dopiero potem doczytałam u Davida, że ciasteczka są najlepsze przechowywane do 3 dni w puszce.... No trudno - zobaczymy, jak będą smakowały po 8 i 10 dniach.....
Miały być na święta.... A dopiero potem doczytałam u Davida, że ciasteczka są najlepsze przechowywane do 3 dni w puszce.... No trudno - zobaczymy, jak będą smakowały po 8 i 10 dniach.....
Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na karpia na tzw. „ostatnią chwilę” Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a karp z kurkami w śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!
Miały być na święta.... A dopiero potem doczytałam u Davida, że ciasteczka są najlepsze przechowywane do 3 dni w puszce.... No trudno - zobaczymy, jak będą smakowały po 8 i 10 dniach.....
Jest to ciasto, które bardzo kojarzy mi się ze świętami. Moja Babcia Sabinka co roku przygotowywała kilka ogromnych makowców, ręcznie mieląc mak w maszynce do mięsa. Jako dziecko niezbyt przepadałam za takim ciastem, ale teraz bardzo doceniam jego smak. Do makowców możemy użyć gotowej masy makowej, lub przygotować taką samodzielnie.
Cudowny aromat korzennych przypraw nieodłącznie kojarzy się z zapachem świąt Bożego Narodzenia. Jeśli wzbogacimy nim klasyczny francuski creme brulee, otrzymamy niebanalny i elegancki deser, który będzie doskonałym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu :)