Gulasz z kluskami bryndzowymi

Gulasz z kluskami bryndzowymi

Zdjęcie - Gulasz z kluskami bryndzowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

    MARYNATA
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl octu winnego
  • suszony rozmaryn
  • ziele angielskie
  • GULASZ
  • 30g boczku
  • 600g karkówki wołowej
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • kilka grzybów i śliwek (opcjonalnie)
  • bulion - 1szkl
  • piwo ciemne - 1/2 szkl
  • 30g boczku
  • rozmaryn, pietruszka
  • ziele ang, liście laurowe, jałowiec
  • chleb biały na zakwasie - 1 pajda
  • KLUSKI Z BRYNDZĄ
  • 400g ziemniaków
  • 100g bryndzy
  • 1 jajko
  • 60g maki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej


Mięso pokroić na kawałki 2x2cm i zamarynować na dobę lub dwie. Ziemniaki ugotować, rozgniesć, zostawić do ostygnięcia.

Boczek porkoić w małą kostkę i wysmażyć, przerzucić do naczynia żaroodpornego. Wyjąć mięso z marynaty, oprószyć mąką i podsmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku, przerzucić do boczku, posolić. Na tej samej patelni dodać ćwiartkę masła i podsmażyć cebulę na złoto, przerzucić do naczynia, kolejno podsmażyć marchew i dodać do reszty, dodać grzybki, śliwki, zieleninę i przyprawy.

Całość zalać gorącym bulionem i piwem i wstawić do pieca nagrzanego 180 stopni na ok. 2h aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia dodać kawałki miąższu chleba aby zagęścić gulasz. W międzyczasie przygotować kluski - do ziemniaków dodać bryndzę, jajko, mąki i wyrobić ciasto, może się lekko kleić. Odrywać kawałki ciasta i rolować na stole wysypanym mąką a następnie nożem odcinać kawałki (jak na kopytka). Wrzucać na gotującą się wodę, jak wypłyną po 3min wyjmować.

Kategorie przepisów