Gulasz z kluskami bryndzowymi
- MARYNATA
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl octu winnego
- suszony rozmaryn
- ziele angielskie GULASZ
- 30g boczku
- 600g karkówki wołowej
- 3 cebule
- 1 marchew
- kilka grzybów i śliwek (opcjonalnie)
- bulion - 1szkl
- piwo ciemne - 1/2 szkl
- 30g boczku
- rozmaryn, pietruszka
- ziele ang, liście laurowe, jałowiec
- chleb biały na zakwasie - 1 pajda KLUSKI Z BRYNDZĄ
- 400g ziemniaków
- 100g bryndzy
- 1 jajko
- 60g maki pszennej
- 90g mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić na kawałki 2x2cm i zamarynować na dobę lub dwie. Ziemniaki ugotować, rozgniesć, zostawić do ostygnięcia.
Boczek porkoić w małą kostkę i wysmażyć, przerzucić do naczynia żaroodpornego. Wyjąć mięso z marynaty, oprószyć mąką i podsmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku, przerzucić do boczku, posolić. Na tej samej patelni dodać ćwiartkę masła i podsmażyć cebulę na złoto, przerzucić do naczynia, kolejno podsmażyć marchew i dodać do reszty, dodać grzybki, śliwki, zieleninę i przyprawy.
Całość zalać gorącym bulionem i piwem i wstawić do pieca nagrzanego 180 stopni na ok. 2h aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia dodać kawałki miąższu chleba aby zagęścić gulasz. W międzyczasie przygotować kluski - do ziemniaków dodać bryndzę, jajko, mąki i wyrobić ciasto, może się lekko kleić. Odrywać kawałki ciasta i rolować na stole wysypanym mąką a następnie nożem odcinać kawałki (jak na kopytka). Wrzucać na gotującą się wodę, jak wypłyną po 3min wyjmować.