Szaszłyki z owoców morza
Bardzo szybkie i proste danie na każdą okazję. Dobre na przystawkę, ale i jako danie główne. Nam bardzo smakowało ze słodkim sosem chilli i sałatką.
SKŁADNIKI:
200 g filetu z dorsza
24 szt krewetek
8 sztuk surimi
marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
1/3 łyżeczki pasty curry
Składniki marynaty wymieszać dokładnie i odstawić. Filet z dorsza, krewetki oczyścić. Filet i paluszki surimi pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziać naprzemiennie rybę, krewetki i surimi. Szaszłyki posmarować przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotowane szaszłyki wstawić na raszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.