Śniadanie do łóżka #37: Jajka po wiedeńsku ze szpinakiem
W cyklu śniadanie do łóżka propozycje z jajkiem w roli głównej pojawiły się już wiele razy.
Takich jajek jeszcze jednak nie było! Jajka po wiedeńsku to inaczej jajko w szklance. Tradycyjnie podaje się je przyprawione solą, pieprzem i łyżką masła, ale ja do tradycjonalistek nie należę, więc jako dodatek wybrałam duszony, świeży szpinak z masłem orzechowym. Polecam Wam zarówno taki szpinak (który możecie przygotować np. do makaronu) jak i samą formę przygotowania jajka po wiedeńsku :)
A oto kilka jajecznych wpisów, które pojawiły się dotychczas :
Fritatta z fetą
Jajka w kokilkach ze szparagami
Jajecznica Masala
Śniadaniowe burgery z jajkiem sadzonym
Jajka po benedyktyńsku
Jajka faszerowane sałatką jarzynową
Jajka na miękko z karmelem cynamonowym
Eggs sofrito
Pasta serowo-jajeczna
Omlette du fromage
Jajka w koszulkach na pieczarkach z kozim serem
Jajka z majonezem z suszonych pomidorów i kiełkami
Śniadanie angielskie w wersji fit z jajkiem sadzonym w kształcie serduszka
Jajka po wiedeńsku ze szpinakiem jajko świeżo mielony pieprz sól gruboziarnista w młynku 2 garście świeżego szpinaku (u mnie baby szpinak) szalotka 1/3 białej części pora ząbek czosnku *łyżeczka posiekanego chilli **łyżka masła orzechowego 2 łyżeczki masła łyżka oliwy z oliwek
1. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z oliwą z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek, szalotkę i pora. Przyprawiamy pieprzem. Po 3 minutach dodajemy świeży szpinak i ponownie przyprawiamy pieprzem i dusimy przez kilka minut. Dodajemy masło orzechowe z łyżką-dwiema łyżkami wody. Składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Gotujemy wodę w rondelku pod przykryciem. Do szklanki wbijamy jajko, solimy i pieprzymy. Do gotującej się wody wstawiamy szklankę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie (ok 4-5 minut). Dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę przygotowanego wcześniej szpinaku. Podajemy od razu.
*Papryczkę chilli można podsmażyć razem z szalotką, czosnkiem i porem. ** Masło orzechowe - orzechy ziemne prażę w piekarniku, a następnie miksuję blenderem z dodatkiem oliwy arachidowej na gładką masę
Tosia
Jajka po wiedeńsku ze szpinakiem jajko świeżo mielony pieprz sól gruboziarnista w młynku 2 garście świeżego szpinaku (u mnie baby szpinak) szalotka 1/3 białej części pora ząbek czosnku *łyżeczka posiekanego chilli **łyżka masła orzechowego 2 łyżeczki masła łyżka oliwy z oliwek
1. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z oliwą z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek, szalotkę i pora. Przyprawiamy pieprzem. Po 3 minutach dodajemy świeży szpinak i ponownie przyprawiamy pieprzem i dusimy przez kilka minut. Dodajemy masło orzechowe z łyżką-dwiema łyżkami wody. Składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Gotujemy wodę w rondelku pod przykryciem. Do szklanki wbijamy jajko, solimy i pieprzymy. Do gotującej się wody wstawiamy szklankę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie (ok 4-5 minut). Dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę przygotowanego wcześniej szpinaku. Podajemy od razu.
*Papryczkę chilli można podsmażyć razem z szalotką, czosnkiem i porem. ** Masło orzechowe - orzechy ziemne prażę w piekarniku, a następnie miksuję blenderem z dodatkiem oliwy arachidowej na gładką masę
Tosia