Na sobotę – ciastka o wdzięcznej nazwie "truskawkowa masakra" znalezione u Toski ;) Trzeba jednak przyznać, że widok krwawego wnętrza wypływającego z ciastek podczas pieczenia sam nasuwa takie właśnie określenie.
Tarta cytrynowa to wspaniały francuski przysmak aksamitne nadzienie i kruche ciasto oj nie uda się oprzeć temu smakowi :-) taka mocno schłodzona smakuje wyśmienicie.
Ciekawy smak śledzi w połączeniu z burakami , są bardzo smaczne robię je często na jakąś imprezkę bo bardzo mi smakują . polecam dla zwolenników śledzi :-)
Jakie to miłe uczucie: nie spieszyć się rano, zjeść pyszne śniadanie nie spoglądając co chwila na zegarek… Celebrować poranka nie można jednak w towarzystwie suchej kanapki z kiełbasą. To musi być coś miłego, na myśl o czym aż się uśmiechasz.
Ten chlebek już od jakiegoś czasu piekę przynajmniej raz w tygodniu. Najlepszy jest oczywiście w dniu wypieku , ale i później dosyć długo zachowuje świeżość. Ma delikatny , wilgotny i sprężysty miąższ o raczej neutralnym smaku , a skórka choć tuż po upieczeniu wydaje się twarda , to po krótkim czasie robi się miękka.
Nie mogę wyobrazić sobie milszego powiatnia, niż dom pachnący masłem i świezymi bułeczkami. Kilka raptem składników, chwila w mikserze i ciasto już było gotowe. Lekko ciepłe bułeczki jedliśmy z tegorocznym miodem, a popijaliśmy koktajlem truskawkowym. Dla mnie rewelacja!
Zawsze lubiłam ciastka pieguski, to było jeszcze w czasach, kiedy pieczenie i gotowanie było mi obce ;) Edysia zaprezentowała u siebie niedawno przepis na te ciasteczka i postanowiłam również je zrobić