Fasolatha - grecka zupa fasolowa
Bardzo smaczna, wegetariańska zupa, trochę podobna do serbskiej fasolówki, którą nie tak dawno robiłam.
Fasolatha, występująca też pod nazwą fasolada to jedna z najpopularniejszych zup kuchni greckiej. W niektórych przepisach oliwa występuje w bardzo dużej ilości, nawet ½ szklanki, ja dałam jej znacznie mniej.
Oczywiście w tradycyjnym przepisie fasolę moczy się całą noc, a później długo gotuje do miękkości. Ja nie miałam aż tyle czasu, więc skorzystałam z puszkowanej, dzięki czemu zupa była nie tylko smaczna, ale nieomal „sama się zrobiła” :)
FASOLATHA – GRECKA ZUPA FASOLOWA
(na 3-4 porcje)
1 puszka białej fasoli,
1 puszka pomidorów,
1 nieduża cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 marchew,
4 szklanki bulionu warzywnego,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego oregano,
posiekana natka pietruszki,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Cebulę drobno posiekać. Seler naciowy pokroić na małe kawałki. Marchew obrać i pokroić w ćwierćplasterki,
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać seler i marchew. Smażyć razem kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać drobno pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą). Gotować 10 minut, po czym dodać osączoną i przepłukaną na sitku fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
(źródło: książka "Podróże kulinarne. Kuchnia grecka" z moimi zmianami)
Fasolatha, występująca też pod nazwą fasolada to jedna z najpopularniejszych zup kuchni greckiej. W niektórych przepisach oliwa występuje w bardzo dużej ilości, nawet ½ szklanki, ja dałam jej znacznie mniej.
Oczywiście w tradycyjnym przepisie fasolę moczy się całą noc, a później długo gotuje do miękkości. Ja nie miałam aż tyle czasu, więc skorzystałam z puszkowanej, dzięki czemu zupa była nie tylko smaczna, ale nieomal „sama się zrobiła” :)
FASOLATHA – GRECKA ZUPA FASOLOWA
(na 3-4 porcje)
1 puszka białej fasoli,
1 puszka pomidorów,
1 nieduża cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 marchew,
4 szklanki bulionu warzywnego,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego oregano,
posiekana natka pietruszki,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Cebulę drobno posiekać. Seler naciowy pokroić na małe kawałki. Marchew obrać i pokroić w ćwierćplasterki,
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać seler i marchew. Smażyć razem kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać drobno pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą). Gotować 10 minut, po czym dodać osączoną i przepłukaną na sitku fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
(źródło: książka "Podróże kulinarne. Kuchnia grecka" z moimi zmianami)