Shish taouk – syryjski kurczak na patyku :)
Dziś kończy się II Festiwal Kuchni Arabskiej. powoli zaczynam się przekonywać do kuchni arabskiej (ale nie do skórki cytrynowej, której ilość następnym razem zmniejszę), szaszłyki wyszły bardzo fajne a podałem je z sosem zrobionym na bazie marynaty. Wspólne gotowanie, odbyło się w gronie:- Maggie - W pewnej kuchni na Wyspach,- Ania – Królewskie rozkosze podniebienia, Tu-tusa – półka z przyprawami, Dobromiła – dobre smaki, Ania – Mops w kuchni, Emma – Emma gotuje, Pela - Zapiski kuchenne Peli, Mirabelka – Mirabelkowy blog Pluskotka - Rodzinka od kuchni, Panny Malwinna - Filozofia smaku
Składniki na 2-3 porcje:
- 475 g piersi z kurczaka, pokrojonych w 2,5cm kostkę
- zielona papryka, pokrojona w podobna kostkę jak piersi
- 2 łyżki jogurtu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 łyżeczki soli,
- łyżka octu
- balsamicznego,
- pół łyżeczki skórki z cytryny,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków*
- 1/4 szklanki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki kuminu mielonego
- 1/4 szklanki papryki w proszku
- 1/8 szklanki mielonych goździków
- 1/8 szklanki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Wszystko razem wymieszać
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy