Zupa z brukselki
Trochę lata w środku zimy, na zakończenie akcji II Zimowy Festiwal Zupy, a razem ze mną zupę gotowały: Pela, Chantel, Shinju, Maggie, Pluskotka, Panna Malwinna, Mirabelka, Ania, Emma,Tu-tusia. Składniki:
- 1 duża marchewka pokrojona w pół talarki
- 2l wody
- kawałek pora (około 10 cm)
- 1/4 selera pokrojonego w kostkę
- 30 dag brukselki (większe brukselki pokroić na mniejsze części)
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- sok z cytryny (z połówki albo całej, jak kto lubi)
- sól, pieprz
- ewentualnie do zabielania śmietana i mąka.
Warzywa oprócz brukselki zalać wodą i gotować, aż trochę zmiękną, dodać brukselkę (mnożna dodać troszkę sody oczyszczonej, żeby brukselka nie traciła koloru), gotować aż będzie miękka, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, Można zabielić śmietaną z mąką).
Podobne wpisy Zupa z brukselkiMarokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy
Zielona zupa z sałaty, zielonej fasolki i wędzonego łososia