Walentynkowa panna cotta
Pyszny, włoski deser w romantycznej oprawie. Klasyczna panna cotta podana z gorącym sosem malinowym…
SKŁADNIKI:
3 listki żelatyny (6 gram)
500 ml kremowej śmietanki
1 laska wanili
150 g cukru pudru
sos malinowy:
250 g mrożonych malin
2-3 łyżki cukru pudru
Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić, to namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie przez 10 minut. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Umieścić śmietanę w rondelku, dodać wanilię, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować),cały czas mieszając. Żelatynę dobrze wycisnąć i dodać do śmietany. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaninę przefiltrować przez sito o małych oczkach i przelać do miseczek lub foremek. Gdy śmietanka ostygnie wsadzić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyjęciu foremkę umieścić w wrzącej wodzie na kilka secund, przewrócić do góry dnem nad talerzykiem i wyjąć deser.Maliny zmiksować z cukrem pudrem i podgrzać. Podawać razem z Panna Cottą.SMACZNEGO MIŁOSNEGO!