Klasyczny chlebek bananowy
Tym razem przetestowałam przepis na klasyczny chlebek bananowy Sophie Dahl (lekko tylko zmodyfikowałam). Muszę nieskromnie stwierdzić, że mój wcześniejszy chlebek, na mące pełnoziarnistej i z orzechami z tego przepisu - dużo bardziej wszystkim smakował i to do tego przepisu będę wracać…
SKŁADNIKI:
4 dojrzałe banany rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
W jednym naczyniu połączyć masło z jajkiem i aromatem. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, dodać rozgniecione banany i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia keksówką o wymiarach mniej więcej 10×20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. SMACZNEGO