Jajka smażone w panierce na ostro
A miał być dzisiaj śledzik. A właściwie zupa śledziowa. tyle że zapomniałam... kupić śledzie. No cóż. Jajka równie dobre, a może i lepsze. Tym bardziej, że połączone ze słonym pysznym (choć niezbyt cudownie pachnącym) sosem i zeszkloną cebulą z czosnkiem i chili.
Podążyłam za sugestią Marghe i przed smażeniem, opanierowałam je w jajku i bułce tartej. Natomiast szalotki zastapiłam żółtą cebulą (3 niewielkie sztuki), a maleńkie ostre chili zastąpiłam nieco łagodniejszymi większymi papryczkami i dałam ich o połowe mniej. Niestety miałam tylko zielone i niezbyt widoczne były wśród tej cebuli. Ale to nie szkodzi! Bo całość smakowała naprawdę pysznie!
Jajka smażone w panierce na ostro
Składniki:
- 2 łyżki oleju ryżowego + olej do głębokiego smażenia
- 6 szalotek drobno posiekanych
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 świeżych papryczek chili, drobno pokrojonych
- 6 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek)
- kolendra (lub natka pietruszki) do dekoracji
- jajko, dobrze ropztrzepane
- bułka tarta do panierowania
Sos
- 6 łyżek brązowego cukru
- 5 łyżek sosu rybnego
- 6 łyżek soku z tamaryndowca
Przygotowujemy sos:
cukier, sos rybny i sok tamaryndowy, wlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy chili, szalotki i czosnek. Smażymy na sporym ogniu - cały czas mieszając - ok. 5 minut (aż sie zeszkli cebula).
Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Jajka panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy je na rumiano i odsączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe jajka kroimy na ćwiartki, dekorujemy cebulą z czosnkiem i chili i polewamy sosem. Pyszne z ryżem.
Smacznego!