Jajka smażone w panierce na ostro

Jajka smażone w panierce na  ostro

A miał być dzisiaj śledzik. A właściwie zupa śledziowa. tyle że zapomniałam... kupić śledzie. No cóż. Jajka równie dobre, a może i lepsze. Tym bardziej, że połączone ze słonym pysznym (choć niezbyt cudownie pachnącym) sosem i zeszkloną cebulą z czosnkiem i chili.

Podążyłam za sugestią Marghe i przed smażeniem, opanierowałam je w jajku i bułce tartej. Natomiast szalotki zastapiłam żółtą cebulą (3 niewielkie sztuki), a maleńkie ostre chili zastąpiłam nieco łagodniejszymi większymi papryczkami i dałam ich o połowe mniej. Niestety miałam tylko zielone i niezbyt widoczne były wśród tej cebuli. Ale to nie szkodzi! Bo całość smakowała naprawdę pysznie!

Zdjęcie - Jajka smażone w panierce na  ostro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka smażone w panierce na  ostro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka smażone w panierce na ostro

Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego + olej do głębokiego smażenia
  • 6 szalotek drobno posiekanych
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 świeżych papryczek chili, drobno pokrojonych
  • 6 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek)
  • kolendra (lub natka pietruszki) do dekoracji
  • jajko, dobrze ropztrzepane
  • bułka tarta do panierowania

Sos

  •  6 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 6 łyżek soku z tamaryndowca

 

Przygotowujemy sos:

cukier, sos rybny i sok  tamaryndowy, wlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy chili, szalotki i czosnek. Smażymy na sporym ogniu - cały czas mieszając - ok. 5 minut (aż sie zeszkli cebula).

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Jajka panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy je na rumiano i odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe jajka kroimy na ćwiartki, dekorujemy cebulą z czosnkiem i chili i polewamy sosem. Pyszne z ryżem.

Zdjęcie - Jajka smażone w panierce na  ostro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

źródło: Blog Misz masz Marghe

Kategorie przepisów