Bardzo smaczny dorsz, tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka liściowego, czyli dorsz w klimatach środziemnomorskich.
Pierwszy truskawkowy wypiek w tym roku wyszedł wspaniale. Jeżeli macie odrobinę truskawek, niezbyt wiele czasu i ochotę na coś słodkiego, koniecznie upieczcie babeczki z truskawkami.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności!
Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać!
Są nie tylko bardzo smaczne, ale i przynoszą organizmowi wiele korzyści!
Mają największą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców deserowych – wspomagają odporność i zapobiegają infekcjom.
Zalać ozorki bulionem i gotować do miękkości (ok 2 godz.) Odcedzić mięso, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokroić śliwki i zalać wrzątkiem na 15 minut a następnie odcedzić. Zatrzeć skórkę z cytryny oraz chrzan na małych oczkach i dodać ¾ do zmiksowanych śliwek...
Chyba każdemu upały trochę doskwierają, dlatego znalazłam na nie kolejny sposób – cudowną lemoniadę jagodową. Wspaniale orzeźwia, schładza i jest pyszna.
Ogórki kiszone,kiełbasę, boczek,cebulę,paprykę kroimy w średniej wielkości słupki. Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek,kiełbasę,boczek,cebulę, paprykę.Plastry mięsa zwijamy spinamy wykałaczkami...
Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu na tapecie pojawiły się bajgle, zrozumiałam, że mimo dość napiętego harmonogramu nie mogę nie wziąć udziału w zabawie. I mało tego, udało mi się nawet przygotować je w bardziej czasochłonnej wersji slow.
Jak ja ubolewam, że nie mam dostępu do jagód…:( Musiałam użyć do tego przepisu borówek, ale jak tylko uda mi się dostać jagody to na pewno przygotuję ten sernik jagodowy na zimno jeszcze raz… Sernik na zimno to idealny deser na lato…
Najbardziej smakują mi bajgle cynamonowe z rodzynkami i dlatego taką wersję postanowiłam przygotować. Najwięcej trudności w tym przepisie przysporzyło mi przeniesienie wyrośniętych bajgli do wrzątku…. dlatego trochę wyglądają na pomarszczone…. ale na szczęście nie wpłynęło na ich smak… ;-)
Za oknem piękna i upalna pogoda, więc szkoda czasu na długie stanie w kuchni, dlatego moja propozycja na obiad lub kolację to sałatka z buraków i fasolki szparagowej.