Turkey laksa
Zastanawiałem się na zastąpieniu indyka kurczakiem, bo nie za bardzo przepadam za indykiem, ale jednak użyłem indyka i naprawdę bardzo mi smakował. Wyszła bardzo smaczna potrawa, ale następnym razem dam mniej makaronu, bo to powinna być zupa.
Potrawa powstała w ramach wspólnego gotowania z:Panna Malwinna, Shinju, Maggie, Dobromiłą.
Składniki:
- 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 1l bulionu z kurczaka
- 500dag fileta z indyka (można użyć fileta z kurczaka) pokrojonego w paski
- 200g makaronu ryżowego (wstążki)
- 1 czerwona papryka , pokrojona w paski
- 200g kiełków fasoli
- 400ml mleka kokosowego
- sok z 1 limonki (jeśli nie mamy możemy użyć cytryny)
- 2-3 łyżeczki cukru
- liście kolendry do przyozdobienia
- sól
Pastę curry podsmażyć w dużym garnku przez 1 min, aż zacznie pachnieć. dodać bulion i doprowadzić do wrzenia, dodać indyka, gotować przez 5 minut, dodać makaron ryżowy i gotować przez następne 3 minuty. Dodać paprykę i kiełki fasoli, gotować przez 2 minuty. Dodać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, doprawić sokiem z limonki, cukrem i solą, podawać posypane liśćmi liśćmi kolendry.
Podobne wpisy Turkey laksaTom kha gai (zupa galangalowa)
Chilli con carne zapiekane z ziemniakami
Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy