Śniadanie do łóżka #69: Tosty z kurkami w śmietanie i jajkiem w koszulce

Śniadanie do łóżka #69: Tosty z kurkami w śmietanie i jajkiem w koszulce
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #69: Tosty z kurkami w śmietanie i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Fobię kulinarną dotyczącą robienia jajka w koszulce uważam oficjalnie za zakończoną. Przez dłuższy czas było to coś, co spędzało mi sen z powiek. Teorię miałam w małym palcu, ale z praktyką bywało różnie. Raz wychodziło dobrze, co skutkowało niesamowitą ekstazą, a następnym razem znów nie tak i byłam gotowa pogodzić się, że tak to już niestety jest, że jajko w koszulce nie jest moją najlepszą stroną.
Zdarzało mi się myśleć, że może to rodzinne:) Co jakiś czas dzwoniliśmy do siebie z bratem, który miał podobny problem i dzieliśmy się kolejnymi doświadczeniami. "Tym razem nie zakręciłam wodą i było dobrze", "Pogodziłem się z tym, że nigdy nie zrobię tego porządnie" i tak w nieskończoność. Jednak od jakiegoś czasu, w milczeniu, opracowywałam idealną strategię. Entuzjazm zachowałam do momentu zrobienia dziesiątego, idealnego jajka w koszulce i ten moment wreszcie nadszedł. Otóż, zapomnijcie o wszystkich genialnych teoriach, o których czytaliście, bo teoria, teorią, ale jajko wychodzi różnie. Ja znalazłam metodę, która sprawi, że przestaniecie się tym stresować. Odkrywam ją poniżej:)

Od czasu kiedy kurki na dobre pojawiły się w sklepach, czerpię z nich garściami. Szczególnie ukochałam sobie śniadanie w postaci kromki z kurkami i jajkiem (każdy kto kiedyś jadł z nimi jajecznicę wie, jak świetnie do siebie pasują). Czasami wybieram wersję w koszulce, czasami tosta przykrywam jajkiem sadzonym. Do tego wielki dzbanek kawy z mlekiem i mam- moje jesienne śniadanie idealne.
Tosty z kurkami w śmietanie i jajkiem w koszulce (2 porcje) - 2 kromki dobrego razowego chleba - 150 g kurek - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 łyżki gęstej śmietany 18 procent - 1 łyżka miodu - sól, pieprz
- 2 jajka - 2 łyżki octu spirytusowego - 2 łyżeczki soli
- grube płatki parmezanu
Jak zrobić jajko w koszulce, które zawsze wychodzi?
Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj ok. 2 łyżki octu, koniecznie spirytusowego (ocet winny lub inny nie działa tak dobrze) i ok. 2 łyżeczki soli. Gdy woda zacznie mocno bulgotać, zmniejsz ogień, tak aby utrzymywała się gorąca, ale nie bulgotała wcale. Wtedy rozbij jajko o brzeg garnka (nie przelewaj do filiżanek, lub miseczek) i wlej delikatnie, bezpośrednio nad wodą. Jajko opadnie na dno, a białko momentalnie się zetnie. Delikatnie używając łyżki przyciągnij brzegi białka w stronę żółtka. Odczekaj 2, 5 minuty, po czym wyłów je małym sitkiem lub dużą łyżką. Gotowe.

  1. Najpierw przygotuj kurki. oczyść je dokładnie i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, wrzuć kurki i wrzuć do środka przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Smaż aż kurki zmiękną i nabiorą ciemnobrązowej barwy. Dodaj miód, pieprz i ewentualnie większą porcję soli jeśli nie są dostatecznie słone. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Pomieszaj.
  3. Przygotuj jajko w koszulce zgodnie z powyższymi wskazówkami/
  4. Na kromkę razowego chleba połóż kurki, na nie płatki parmezanu, a następnie jajko w koszulce.
  5. Spożywaj od razu.
Śliwka

Kategorie przepisów