Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami

Choć gulasz potrzebuje jakiś dwóch godzin, żeby mięso w nim duszone było naprawdę miękkie, dla mnie to prawdziwy fast food. Pokrojenie wołowiny i kilku warzyw to kwestia minut, potem szybkie smażenie. Duży, żeliwny garnek wkładam potem do piekarnika i mam wolne!

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właśnie jesienią mam największą ochotę na takie ciepłe, otulające dania. Dodatek wina i śliwek nadaje potrawie naprawdę głęboki smak.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz możesz podać z ziemniakami, kaszą albo po prostu chrupiącą bagietką. Świetnym dodatkiem będą tarte buraczki lub kiszone ogórki.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami

Agata, 3 października 2012

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wołowina - 1 kg
  • suszone śliwki - 6 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • bulion - 1/2 litra
  • wino czerwone wytrawne - 1/4 litra
  • rozmaryn - 2 świeże gałązki
  • liść laurowy - 3 szt
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • olej - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Oprósz mąką, posól, popieprz i obsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij mięso z patelni, dorzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj, żeby zdjąć wszystkie smaki z patelni.

Dołóż mięso, wlej wino. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojone śliwki. Możesz doprawić też odrobiną chili, do smaku.

Całość wymieszaj. Na wierzchu ułóż rozmaryn. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na minimum 2 godziny. Gulasz musi dusić się tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie. /mięso obsmażam od razu w żeliwnym garnku, w którym potem duszę danie. Jeśli nie masz takiego naczynia smaż na patelni, a potem przełóż do brytfanki z pokrywką/

Pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywkę, jeśli chcesz, bo sos był gęściejszy (wyparuje z niego nadmiar wody)

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ligawa w octowej marynacie
2

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rostbef pieczony – znakomity obiad
1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Policzki wołowe w sosie teriyaki
1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zrazy z daktylami w sosie na bazie Ballantines i coca coli
2

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory