Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwe na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym. Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe.
Poszperałam w internecie szukając przepisu na bułki bez masła a z olejem, znalazłam całkiem łatwy i szybki przepis (jak na drożdżowe bułki) na blogu Cafebabilon. Zmieniłam go trochę pod swoje możliwości szafkowe.
Dziś przedstawiam niezwykle proste i szybkie, jednak bardzo smaczne danie obiadowe. Piękne kotlety ze schabu z kością, najpierw marynowane w miodzie i pomarańczach a następnie grillowane w glazurze w piekarniku.
Na Sylwestra, urodziny, imieniny lub po prostu wtedy, kiedy nie mam dużo czasu, a chcemy zjeść coś wartościowego i zdrowego – idealna sałatka! Sałatka ze szpinakiem i pomarańczowym dressingiem to idealne zestawienie.
Chcę Wam zaproponować kolejne danie czyszczące lodówkę. Wykorzystując wolne pomiędzy świętami, oglądając TV, wpadłam na program Karola Okrasy i szybko podchwyciłam pomysł na wykorzystanie poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania ryby.
Tych którzy uwielbiają placki ziemniaczane zachęcać, ani przekonywać nie trzeba wcale. Posypane cukrem, z gulaszem, czy jak kto woli... Tym razem z łososiem, śmietaną i koperkiem do smaku. Smacznego :)
Bagietki nie dopiekam, aby miała brązową skórkę. Wyczuwam moment, gdy jest upieczona i szybko wyjmuję. Dzięki temu jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach. Dzisiaj dodałam orzechy, ale nie ograniczajcie się jeśli chodzi o dodatki.