Zamiast obiadu zrobiłam kolejną sałatkę ze świeżą bazylią i owocami. Tym razem był to grillowany ananas i czerwone porzeczki. Do tego sałata lodowa, por, szynka i kukurydziana tortilla.
Ponieważ odzyskałam nieco wolnego czasu to w kuchni zaraz zapachniało ciastem. Zanim ruszę na wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania.
Obrać jabłko, wydrylować i pokroić w kostkę, a następnie smażyć przez 2 minuty na rozgrzanym maśle. Dodać do jabłek miód gryczany i przesmażyć przez 1 minutę, zdjąć z ognia. Pokroić w plasterki ogórka. Wymieszać bryndzę ze śmietaną i delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia...
Najlepszy omlet z jagodami na swiecie jaki znam, i taki własnie zapamietalam z dzieciństwa. Nie byl posypywany jagodami, ale z jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa omletu. Wspaniały, cudowny pyszny, po prostu kwintensencja lata.
Alternatywa dla dużych tortów bezowych czyli małe koszyczki bezowe z bitą śmietaną i owocami. Dodatki do koszyczków możemy dowolnie modyfikować, możemy nie dodawać bitej śmietany lub zastąpić ją innym kremem. W tym przepisie sprawdzą się wszelkie owoce jakich chcemy użyć. Bardzo Wam polecam, bo koszyczki wychodzą obłędne! :-)
Lubię tą tartę za to, że właściwie nie trzeba mieć do niej specjalnej foremki, udziwnionych przyrządów kuchennych i innych cuda-wianków. Wystarczy mąka, masło, cukier, sól, śmietana i owoce. Prostota w najlepszym wydaniu. Jeśli się pospieszycie, to zdążycie i Wy upiec takie ciacho wypełnione po brzegi truskawkami, a jeśli nie.. to spokojnie:) Nadadzą się też jagody,wiśnie, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki czy agrest.
Dzisiaj postanowiłam zielone fasolki dodać do ciasta na płaskie chlebki pita. Takie chlebki wystarczy przeciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę i wypełnić ulubionymi składnikami np. bobem, kawałkami kurczaka i wybraną pastą/sosem.
Takie babeczki są idealne, kiedy chcemy upiec coś bardziej podobnego do tortu, ale na większą ilość osób. Podstawą jest tutaj brownie w formie babeczek z orzechami laskowymi. Krem zabarwiłam delikatnie na zielono (niestety na zdjęciach tego nie widać :/), aby oprócz smaku mięty miały również ciekawy wygląd. Na wierzchu są maliny, one według mnie najbardziej tutaj pasują.
Grissini to cienkie paluchy chlebowe, serwowane jako przekąska do chrupania, razem z innymi włoskimi antipasti. Najczęściej wypieka się je w wersji wytrawnej np. z serem lub ziołami (rozmarynem). W takie paluchy owija się też często szynkę parmeńską, ale ja postanowiłam pójść innym tropem i upiec ich wersję słodką.
Mam nadzieje, ze znawcy mi wybaczą, ponieważ połączyłam w sałatce składniki, które być może nie są charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu, jak rzodkiewka czy bazylia jednak liczy się smak, a ten zamknięty w glinianej misce doskonale pasuje np do jagnięcych kotletów. Sałatce "pazura"dodaje ziołowy dressing, dlatego nie warto rezygnować z jego składników.
Uwielbiam ryby pod każdą postacią,mogłabym jeść codzienne pod każdą postacią. Ale jak to w życiu bywa, moja rodzina nie koniecznie przepada za rybami. Tym razem było inaczej, karp bardzo smakował natychmiast pojawiło się pytanie. Kiedy zrobisz jeszcze raz?
Świetne urozmaicenie domowego pieczywa, którym ostatnio najczęściej są razowe żytnie chleby. Takie bagietki możecie podać na śniadanie - ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli przygotujecie je na imprezę, jako dodatek np. do grilla - uwierzcie, musicie przygotować się, że znikną w kilka minut.
Sałatka to powstała z produktów, które znalazłam w swojej lodówce, a które teoretycznie nie do końca do siebie pasowały. Zielone szparagi (już ostatnie w tym sezonie, chlip chlip), jajko, malinowy pomidor, czerwona cebula, kukurydza. Po namyśle dodałam kawałek pokruszonego sera korycińskiego z czosnkiem. Ale ciągle nie byłam do końca zadowolona. Wtedy mój wzrok padł na czerwone porzeczki... , które pozostały mi po przepysznej bezie, którą piekłam wczoraj dla gości. Dorzuciłam kilka t