Kokosowe muffinki oblane syropem z limonki
Pyszne, puszyste babeczki, pachnące kokosem, oblane klejącym słodko - kwaśnym syropem tak po krótce można opisać smak tych muffinek. Mnie bardzo smakowały, tak prosto z piekarnika, cieplutkie, mięciutkie, maczane w syropku. Świetne do gorącej herbaty. Ten przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly. Muffins". To już drugi wypiek na tym blogu z limonkowym syropem. Poprzednio piekłam limonkowe babeczki z nadzieniem z ricotty . Również polecam. W końcu zaczyna się czas długich wieczorów, deszczowych dni i miło tak w kuchni powspominać letnie smaki.
Składniki na 12-16 muffinek:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kokos, cukier i świeżo startą skórkę z limonki. Odstaw na bok. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę, wlej przestudzone masło i wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Pozostałe surowe ciasto odstaw na bok, upieczesz je zaraz po wyjęciu pierwszej porcji z piekarnika. Piecz muffinki przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj syrop.
Składniki na limonkowy syrop:
Upieczone muffinki wyjmij z piekarnika umieść na tacy lub talerzu i delikatnie, łyżeczką nalewaj na nie ciepły syrop. Aby babeczki dobrze wchłonęły syrop można nakłuć je wykałaczką.
Formę na muffiny lekko przestudź. Ponownie wyłóż papilotkami i wypełnij pozostałym surowym ciastem. Piecz jak poprzednią porcję. Po upieczeniu oblej syropem. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12-16 muffinek:
- 375g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 90g wiórków kokosowych
- 220g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki
- 250 ml maślanki
- 125g masła
- 2 jajka
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kokos, cukier i świeżo startą skórkę z limonki. Odstaw na bok. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę, wlej przestudzone masło i wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Pozostałe surowe ciasto odstaw na bok, upieczesz je zaraz po wyjęciu pierwszej porcji z piekarnika. Piecz muffinki przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj syrop.
Składniki na limonkowy syrop:
- 110g drobnego cukru do wypieków
- 60ml wody
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
- 80ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
Upieczone muffinki wyjmij z piekarnika umieść na tacy lub talerzu i delikatnie, łyżeczką nalewaj na nie ciepły syrop. Aby babeczki dobrze wchłonęły syrop można nakłuć je wykałaczką.
Formę na muffiny lekko przestudź. Ponownie wyłóż papilotkami i wypełnij pozostałym surowym ciastem. Piecz jak poprzednią porcję. Po upieczeniu oblej syropem. Smacznego :)
Wydrukuj przepis