Placki ziemniaczane z łososiem
Chrupiące placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, koperkiem i wędzonym łososiem. Idealnie chrupiące na zewnątrz, wilgotne i miękkie w środku.
Placki ziemniaczane najbardziej lubię na słodko z cukrem, ale ta wersja wyjątkowo mi zasmakowała. Z cała pewnością powrócę jeszcze do tego przepisu. nie raz. Polecam!
SKŁADNIKI:
placek ziemniaczany:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól
olej do smażenia
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Cebulkę drobno posiekaj.
Z ziemniaków odlej wodę, dodaj cebulę, mąkę, 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj.
Na patelni dobrze rozgrzej olej i nakładaj ciasto partiami lekko je rozsmarowując, by placki nie były zbyt grube. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki ziemniaczane posmaruj kwaśną śmietaną wymieszaną z koperkiem i poukładaj kawałki wędzonego łososia.
Podawaj natychmiast.