Conchiglioni z tuńczykiem, ricottą i rozmarynem zapiekane pod beszamelem
Co może być lepszego od makaronu?;D Ja oczywiście lubię w zasadzie wszystko, ale nie ukrywam, że mam do niego szczególną słabość. Odpowiedzią na pytanie może być... makaron zapiekany;) Zdecydowałam się na muszle z lekko cytrynowym, wyrazistym nadzieniem z ricotty i tuńczyka z dodatkiem świeżego rozmarynu i sosem beszamelowym. To był dobry wybór, bo takie zestawienie jest wprost dla siebie stworzone;) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo przy niewielkim wkładzie pracy można otrzymać wyśmienity efekt.
Conchiglioni z tuńczykiem, ricottą, skórką cytrynową
i rozmarynem zapiekane pod beszamelem
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 200g ricotty
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
- sól, pieprz
- ok. 20 muszli makaronowych
- 15g masła
- 15g mąki
- 200ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Wymieszać odsączonego tuńczyka, ricottę, skórkę cytrynową i rozmaryn, doprawić.
Ugotować makaron i przelać zimną wodą.
Roztopić w rondlu masło i wymieszać z mąką.
Podgrzewać przez minutę, aż lekko zbrązowieje.
Stopniowo dodawać zimne mleko, mieszając trzepaczką.
Gotować do 10 minut, by sos zgęstniał i doprawić.
Rozsmarować połowę sosu na dnach 2 żaroodpornych naczyń.
Nałożyć nadzienie do muszli makaronowych.
Układać je w naczyniach i nałożyć na nie resztę beszamelu.
Zapiekać w temperaturze 170 st. C przykryte folią aluminiową przez 15 minut.
Odkryć i piec dalej przez 20 minut.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 590 kcal