Teraz przyszła kolej na najedzenie się ich na świeżo, dziś w formie carpaccio, do którego potrzeba naprawdę kilka dodatków - bo borowiki są wyjątkowo słodkie i aromatyczne.
Ciasto dyniowe z żurawiną, suszonymi śliwkami i migdałami oczarowało nas bez reszty. Delikatne, lekkie, wprost rozpływało się w ustach. Po prostu genialne! Nie można było sobie odmówić kolejnej dokładki.
Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną...
Jest to chrupiąca, lekka surówka z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Lubię jego smak i niemal jaskrawy żółty kolor. Jako, że jest to oliwa Północy, używam go zamiast oliwy z oliwek.
Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika.
Iście jesienna potrawa, głównie za sprawą borowików, choć oczywiście do tej potrawy można użyć dowolnych ulubionych grzybów. Jeśli lubicie wątróbkę, zdecydowanie warto wypróbować tę sycącą i aromatyczną potrawę rodem z Włoch :)
Nie udało mi się (jeszcze) wybrać do lasu na grzyby w tym roku... pozostało mi zatem skorzystać z oferty „baby” na targu. Zakupiłam trochę rydzów i parę borowików. Borowiki na blogu wylądują jutro, a póki co – przepyszne śniadanie pełne samych rarytasów: podsmażone na maśle rydze i sadzone jajka na chrupiących grzankach.
Kolejny błyskawiczny, makaronowy przepis!
Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem.
A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez ….
Dziś mam dla Was przepis na takiego , który nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!
Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.
Jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę we dwoje ;)
Mięso zalać 2-3 litrami wody, zagotować i usunąć z wierzchu szum. Dodać obrane warzywa w całości i nać selera i gotować około 2 godzin. Doprawić solą. Dodać imbir, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok...
Ta sałatka makaronowa z łososiem powstała z powodu braku czasu na upieczenie łososiowo-brokułowej tarty, którą miałam w planach ;-).(...) W każdym razie ta sałatka jest prosta, smaczna i aromatyczna. Zapraszam :-)
Inspiracja do powstania dania były tortelini z ricottą i szpinakiem. Przepis klasyczny dla kuchni włoskiej, coś fanką szpinaku zbytnio jet jestem,zamieniałam go na gotowane buraki. Był do świetny pomysł ponieważ tortelinii z ricotta i burakami wyszły pyszne.
Prawdziwe kakao. Takie, jakie pokolenie 35+ zna z dzieciństwa :) Zrobione z proszku kakaowego, którego zwykle w dzisiejszych czasach dodajemy do murzynka lub babki marmurkowej. W wersji rozgrzewającej, jesienno - zimowej. Z przyprawą do piernika i paskiem białej czekolady dla uszlachetnienia.