Sałatka ziemniaczana z miętą
Młode ziemniaki lubicie, bo ja bardzo :-)zwłaszcza w sałatkach do tego świeże zioła, jajka od kurek i domowa musztarda z dodatkiem oleju rzepakowego który jest tłoczony na zimno nadaje się zarówno do smażenia jak i do sałatek. Polecam
- 600 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść świeżych ziół ( mięta cytrynowa, oregano)
- 3 jajka ugotowane w koszulkach
winegret
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1łyżka musztardy ostrej
- 2 łyżeczki miodu lub syrop z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pierz do smaku
opcjonalnie
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- odrobina szczypiorku
Wszystkie składniki winegretu włożyć do słoiczka, czosnek przecisnąć przez praskę - doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym - zakręcić i wstrząsać do połączenia się składników.
Cebulę pokroić w piórka , na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę posolić i dodać łyżeczkę cukru trzcinowego - przykryć pokrywką i poddusić aż cebula będzie miękka . zdjąć na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki umyć ewentualnie obrać ugotować na parze do miękkości - na jeszcze ciepłe wylać połowę winegretu - odstawić do wystudzenia.
Zagotować wodę w garnku dodać dwie łyżki octu i wpić jajka do szklanki pojedynczo następnie delikatnie do wody z octem - gotować do ścięcia się białka - przełożyć na talerz.
Po wystudzeniu ziemniaków dodać cebulkę oraz posiekane na drobniutko zioła i resztę winegretu oraz ugotowane jajka poprzerywać aby wypłynęło żółtko. - doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku - podawać.
Smacznego
Wydrukuj przepis
ten przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy