Gulasz wieprzowo - wołowy z cydrem jabłkowym

Dziś zapraszam Was na gulasz z cydrem jabłkowym... Dzięki niemu mięso staje się bardzo soczyste a sos mocny i wyrazisty. Do tego słodka marchewka i niezwykle miękkie mięso... Gulasz najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej lub perłowej i koniecznie z zimnym piwem. Zapewne można by go także podać w kokilkach przykrytych ciastem francuskim.
Zdjęcie - gulasz wieprzowo - wołowy z cydrem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - gulasz wieprzowo - wołowy z cydrem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa wołowego (ja miałam polędwicę)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki)
  • 3 marchewki
  • 400 ml cydru jabłkowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 cebule
  • sól pieprz
  • oliwa
  • mąka

  • kasza gryczana

1. Mięso kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i obsypujemy mąką (dzięki temu nie będziemy musieli później zagęszczać sosu). Patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy mięso porcjami na rumiano. Usmażone porcje wołowiny i wieprzowiny przekładamy do naczynia żaroodpornego i powtarzamy czynność z resztą mięsa. Dolewamy sos sojowy.
2. Cebulę kroimy w piórka i na tej samej patelni (bez dodatku oliwy) smażymy na rumiano. Przekładamy do naczynia z mięsem. Czynność powtarzamy z grubo pokrojoną marchewką.
3. Jeżeli na patelni nadal pozostały przyklejone smaki powstałe ze smażenia mięsa - dolewamy odrobinę cydru, chwilę podgrzewamy (nie wolno stracić tych smaków bo to one nadają najlepszy smak naszemu gulaszowi) i całość wlewamy do naczynia żaroodpornego (jeżeli patelnia jest czysta to cały cydr bezpośrednio wlewamy do gulaszu).
4. Piekarnik nagrzewamy do 180st. C i pieczemy gulasz (przykryty) przez ok 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy na sam koniec. Podajemy ze świeżym tymiankiem oraz uprażoną kaszą gryczaną.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy