Zupa krem z bobu
U mnie nadal króluje bób :) Dzisiaj propozycja na zupę krem z bobu. Delikatna, kremowa, lekka i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze oraz błonnik. O bobie i jego wartościach tutaj
Zachęcam Was bardzo do próbowania i eksperymentowania z tym niezwykłym warzywem :)
SKŁADNIKI na 3 porcje :
400 g ugotowanego i obranego bobu
1/2 cebuli
1 duży ziemniak (200 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 -0,6 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
Ziemniak i cebule obierz i pokrój w kostkę. Do głębokiego garnka wlej oliwę i podsmaż cebulkę oraz ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj ok. 12 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bób i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Zupę możesz zaprawić jogurtem naturalnym lub posypać startym Parmezanem.
Dla użytkowników Speedcooka: do naczynia miksującego wrzuć ziemniaki i cebulę i rozdrobnij - prędkość 6 , czas 5 s., dodaj oliwę, bulion i gotuj (prędkość 1L, gotowanie, 12 minut). Następnie dodaj bób i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Całość zupy zmiksuj ( prędkość 9 , czas 12 s.). Dopraw do smaku.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 174 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 9 g
tłuszcze: 4
cholesterol: 0 mg