Z kuchni Jamiego: Zupa-krem z pietruszki z nutą imbirową

Z kuchni Jamiego: Zupa-krem z pietruszki z nutą imbirową
Zdjęcie - Z kuchni Jamiego: Zupa-krem z pietruszki z nutą imbirową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na fali powodzenia dotychczasowych prób z Jamiem postanowiłam dać szansę jednemu z warzyw, za których smakiem nie przepadam - pietruszce. Zupa wyszła ciekawa w smaku, chociaż dla mnie za bardzo pietruszkowa (heh, jaka mogłaby być ta zupa, skoro w nazwie ma, że pietruszkowa ;) ) Osobiście prawdopodobnie przesadziłam nieco z imbirem. Fanom pietruchy zupę polecam, sceptykom - niekoniecznie ;)

Składniki

baza:
  • 2 marchewki
  • 2 selery naciowe
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 kostki bulionowe - kurczakowe lub warzywne
do tej zupy dodatkowo:
  • 800g pietruszki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 gałązki świeżej kolendry

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w plasterki. Duży garnek postaw na średnim gazie i dodaj 2 łyżki oliwy. Do garnka wsyp wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj drewnianą łyżką.

Zdjęcie - Z kuchni Jamiego: Zupa-krem z pietruszki z nutą imbirową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotuj przez 10-15 minut, aż marchewka zmięknie, ale będzie trzymała kształt, a cebula się przyrumieni. Do dzbanka wrzuć kostki rosołowe i zalej 1.8l wrzącej wody (może być ciut mniej, ja zrobiłam ok. 1.5l ;) ) Zamieszaj, gdy kostki się rozpuszczą dolej bulion do gotujących się warzyw. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dorzuc kilka listków kolendry.

Przypraw solą i pieprzem i za pomocą blendera zmiksuj zupę - podawaj z liścmi kolendry.

Smacznego!

Zdjęcie - Z kuchni Jamiego: Zupa-krem z pietruszki z nutą imbirową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów