Focaccia z pesto paprykowym na zakwasie pszennym
Uwielbiam włoską kuchnię nie tylko za prostotę, wspaniałe produkty i intensywne smaki, ale także za różnorodność. Myślę, że byłabym skłonna przez miesiąc jeść tylko włoskie dania i wcale nie musiałby to być tylko pizze i pasty. Kuchnia ta oferuje nam o wiele więcej, na przykład pieczywo!
Włoski chlebek focaccia przypomina trochę pizzę, ale jest bardziej puszyste i przede wszystkim nie ma sosu (chociaż można je umieścić w cieście, ale o tym za chwilę). Cechuje się też charakterystycznymi dziurkami w skórce, które można wypełnić dodatkowymi składnikami np. oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami jak w tym przepisie, czy karmelizowaną cebulą jak w tym.
Klasycznie focaccię przygotowuje się na bazie drożdży, ale jakiś czas temu w ramach eksperymentów zrobiłam ciasto na bazie zakwasu i wyszedł z tego niezwykle chrupiący płaski chlebek.
Tym razem również zdecydowałam się na wersję na zakwasie, ale specjalny dodatek umieściłam nie w dziurkach, lecz samym w cieście. A dokładnie z upieczonej papryki przygotowałam lekkie pesto, które dodałam do ciasta, dzięki temu focaccia ma piękny kolor i paprykowy posmak
Focaccia z pesto paprykowym na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 5 godziny Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- 300 ml pesto paprykowego (papryka, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz + woda)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Zaczynamy od pesto. Paprykę kładziemy na blaszce piekarnika, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
- Upieczoną paprykę przekładamy do foliowej torebki na kilka minut, aby się „spociła”. Następnie wkładamy do zimnej wody i ściągamy skórkę.
- Obraną paprykę pozbawiamy twardych części i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, oliwę i koncentrat pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładkie pesto. Przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku i dopełniamy wodą, tak aby miało 300 ml.
- Pesto przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aby było letnie.
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, cukier i aktywny zakwas. Powoli wlewamy pesto paprykowe i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem). Po 6 minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto wałkujemy na szerokość blachy piekarnika i przekładamy je zapełniając powierzchnię blaszki. Przyszłą foccacię przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
- W wyrośniętej focacci robimy dziurki (widoczne na zdjęciu) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Płaski chlebek pieczemy 15 minut w 220 stopniach, a następnie 15 minut w 200 stopniach.
- Przed krojeniem studzimy focaccię na kuchennej kratce.