Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, a jestem potwornie głodna, zwykle robię makaron. Bo go uwielbiam, kilka paczek mam zawsze w domu, a sos… to już kwestia aktualnej zawartości lodówki.
Ta porcja połączyła w sobie smaki Włoch i Grecji. Słodycz pomidorów świetnie współgra ze słonymi nutami fety oraz oliwek. A do tego te kolory! Czerwień, zieleń, biel. Wakacje.
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą Składniki- makaron - 1 opakowanie, spaghetti
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwki czarne - ok. 15 szt
- oliwa - 3 łyżki
- feta - 100 g
- bazylia - garść świeżych listków
- sól, pieprz - do smaku
- melasa - 1 łyżeczka (lub szczypta cukru)
W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron 'al dente'.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i melasą (cukrem). Doprowadź do wrzenia, dodaj oliwki (całe lub pokrojone, ja najczęściej rozgniatam je w palcach).
Sos połącz z makaronem. Każdą porcję posyp pokruszonym serem, posyp listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dodatkowo skropić odrobiną oliwy.