Chlebek z truskawkami

Chlebek z truskawkami
Na pożegnanie truskawek przygotowałam chlebek z truskawkami, u mnie podwójnie truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na truskawki :). Przepis jest jak zawsze bardzo prosty, więc warto spróbować. U mnie pojawia się mąka razowa, otręby, ale jeśli nie chcecie ich używać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis bez możliwości zmian. :)
Zdjęcie - Chlebek z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 1 keksówkę):
- 1,5 szklanki mąki (1 szklanka krupczatki, 0,5 szklanki mąki razowej - u mnie żytnia)
- 2 łyżki otrąb (np. żytnich)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju/75 g roztopionego masła
- 2,5 szklanki pokrojonych truskawek (w tym jedna do ozdoby)

Wymieszaj mąkę, otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego :) Zdjęcie - Chlebek z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów