Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową
Jeżeli tego lata wyprawiacie przyjęcie, na którym pojawią się eleganckie przystawki, to polecam Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową! To danie jest niesamowite po każdym względem. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a mięciutkie pulpeciki mają miłą niespodziankę w środku w postaci kawałków pistacji. Pulpeciki świetnie nadają się również do przygotowania na grillu, a zupę możecie zrobić wcześniej i trzymać w termosie. Podajemy jako chłodnik.
Tę przystawkę, jak również kilka innych (przepisy wkrótce), wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.
E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.
- Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
- 2 łyżka drobno pokrojonych pistacji
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- skórka z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 mała szalotka
- 1 duży ząbek czosnku, przetarty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu syczuański
- 1 małe jajko, roztrzepane
- 2 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy, do smażenia Zupa cytrynowa:
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 3 liście laurowe
- 2 żółtka
- 1 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 1500 ml wody Przystrojenie:
- szklaneczki “literatki”
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Pulpeciki:
1. Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie wymieszaj i uformuj kulki o średnicy około 3,5cm.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pulpeciki, partiami, aby każdy był dokładnie usmażony.
Zupa cytrynowa:
1. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj drobno pokrojoną włoszczyznę i liść laurowy.
2. Zagotuj i gotuj bulion na małym ogniu około 30minut.
3. Wyjmij liść laurowy i dokładnie zmiksuj bulion z warzywami.
4. Następnie do bulionu wlej śmietankę dodaj żółtka i masło, dokładnie zamieszaj. Lekko pogotuj, ale nie doprowadź do wrzenia.
5. Dopraw zupę solą i ostudź.
Przystrojenie:
1. Wlej zupę cytrynową do ⅔ szklaneczki (najlepiej “literatki").
2. Przebij pulpeciki wykałaczką i połóż na wierzch szklaneczki.
3. Podawaj jako zimną przekąskę.
Ilość porcji: x 15 Czas przygotowania: 60min