Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową

Zdjęcie - Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli tego lata wyprawiacie przyjęcie, na którym pojawią się eleganckie przystawki, to polecam Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową! To danie jest niesamowite po każdym względem. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a mięciutkie pulpeciki mają miłą niespodziankę w środku w postaci kawałków pistacji. Pulpeciki świetnie nadają się również do przygotowania na grillu, a zupę możecie zrobić wcześniej i trzymać w termosie. Podajemy jako chłodnik.

Tę przystawkę, jak również kilka innych (przepisy wkrótce), wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.

E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.

    Pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • 2 łyżka drobno pokrojonych pistacji
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 mała szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku, przetarty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuański
  • 1 małe jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • Zupa cytrynowa:
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • 2 żółtka
  • 1 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1500 ml wody
  • Przystrojenie:
  • szklaneczki “literatki”
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pulpeciki:

1. Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie wymieszaj i uformuj kulki o średnicy około 3,5cm.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pulpeciki, partiami, aby każdy był dokładnie usmażony.

Zupa cytrynowa:

1. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj drobno pokrojoną włoszczyznę i liść laurowy.

2. Zagotuj i gotuj bulion na małym ogniu około 30minut.

3. Wyjmij liść laurowy i dokładnie zmiksuj bulion z warzywami.

4. Następnie do bulionu wlej śmietankę dodaj żółtka i masło, dokładnie zamieszaj. Lekko pogotuj, ale nie doprowadź do wrzenia.

5. Dopraw zupę solą i ostudź.

Przystrojenie:

1. Wlej zupę cytrynową do ⅔ szklaneczki (najlepiej “literatki").

2. Przebij pulpeciki wykałaczką i połóż na wierzch szklaneczki.

3. Podawaj jako zimną przekąskę.

Smacznego!Zdjęcie - Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z zupą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 15 Czas przygotowania: 60min

Kategorie przepisów

Podobne przepisy