Ciasto jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga spodu, ani pieczenia w kąpieli wodnej. Pozostaje delikatny i kremowy, idealny do podania w owocami.
Nadzienie z mięsa mielonego indyka oraz zielonej soczewicy, porządnie doprawione pieprzem i kuminem rzymskim, który wręcz fantastycznie tu pasuje. Całość udusiłam chociaż można oczywiście upiec w piekarniku. Danie bardzo smaczne, sycące a jednocześnie lekkie. Bardzo polecam.
Do ciast bezglutenowych warto dodać jakiś wilgotny składnik, albo namoczone nasiona babki płesznik, albo jajka, albo rozgniecione banany, ugotowany ryż lub puree ziemniaczane. Tym razem postanowiłam pójść tropem sezonowym i wykorzystać do chleba puree z pieczonej dyni. Nadaje wypiekowi wilgotności, koloru i smaku, chleb jest naprawdę niczego sobie, warto spróbować
Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni!
Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.
Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie nie zmieniałam, ale jest naprawdę pyszne!
Chlebek pita to pszenny placek z ciasta drożdżowego, który podczas pieczenia cudnie pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs oraz warzyw.
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na weekendowe śniadanie na słodko. Puszysty omlet z jabłkami w karmelu i orzechami włoskimi, przepyszny! Spotkałam się też z nazwą omlet po cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów.
Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam!
Sok z jeżyn, który zachowuje większość swoich witamin i minerałów. Taki sok jest dla nas bardzo korzystny. Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, pektyny, garbniki oraz potas, wapń i magnez, kwas foliowy.
Sok z jeżyn, który zachowuje większość swoich witamin i minerałów. Taki sok jest dla nas bardzo korzystny. Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, pektyny, garbniki oraz potas, wapń i magnez, kwas foliowy.