Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną kurczak z patelni, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione. Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym.
Dzisiaj polecam bardzo łatwą i ekspresową rybkę, danie idealne na taką pogodę jaką mamy ostatnio. Ryba marnowana w soku z cytryny z dodatkiem ziół pachnie i smakuje bardzo dobrze. Można ją upiec w piekarniku lub usmażyć, najlepiej na patelni grillowej, ja tak właśnie zrobiłam.
Własny ser robiłam po raz pierwszy przy okazji paschy. Zachwycił mnie wtedy prostotą wykonania i smakiem. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia sernika na zimno. Wyszło świetnie. Smakowało wszystkim, którzy go próbowali. Na wierzchu ułożyłam owoce: maliny, borówki oraz czerwoną porzeczkę i zalałam je malinową galaretką.
W lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Lekki, pyszny i dzięki czarnym jagodom - super zdrowy obiad. Zazwyczaj pierogom towarzyszy na talerzu śmietana. Zastąpiłam śmietanę jogurtem greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem.
Wiem, że jest wiele osób, którym takie jedzonko pasuje, lub jest smakiem dzieciństwa a do tego jeszcze jedzone w gorący, upalny dzień smakuje (podobno) wspaniale. Niektórzy robią taki makaron z truskawkami, u mnie dzisiaj wersja jagodowa.
Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc
Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc
Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc
Sekretem tego przepisu jest powolne dodawanie do wyrabianego ciasta kawałeczków zimnego masła. Oprócz samej receptury na ciasto, polecam wszystkim dodatek marcepanu, bardzo apetycznie dopełnia smak słodko-kwaśnych jagód.
Mojito truskawkowe Mojito to mój ulubiony drink. Tuż obok mrożonej truskawkowej Margarity. Nie zdziwi więc Was, że na punkcie bezalkoholowego mojito truskawkowego oszalałam całkowicie. Mięta i limonka to niesamowicie aromatyczne połączenie, a jak dorzucić do tego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :)