Pyszne bułeczki z twarogiem i rodzynkami
Przepis znaleziony tutaj.
Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki - nie dotrwały do następnego dnia.
Sposób formowania autorka pokazała na zdjęciach - zapraszam po instrukcję.
Przepis podaję z moimi zmianami.
Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.
Składniki na ok. 16 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej (dałam mąkę 650 pół na pół z mąką 405)
- 75 g miękkiego masła,
- 250 ml letniego mleka ,
- 1 roztrzepane jajo,
- 55 g drobnego cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- 7 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych).
do przełożenia:
- 250 g twarogu mielonego,
- 2 łyżki mascarpone,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- garść rodzynek i żurawiny,
- jajo do posmarowania
Robi się jak zwykłe drożdżowe - drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru i pół szklanki mleka - pozwolić urosnąć, suche, mokre - wszystko wyrobić razem.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rozwałkować całość na dużej powierzchni, na połowie rozłożyć masę, przykryć drugą częścią ciasta i kroić na paski ok. 1-1,5cm, skręcać w spiralę, zawijać dowolnie - w kształt bułeczki.
Nam wyszło 14 bułeczek.
Ja robiłam w maszynie:
Kolejność wsypywania: jajko+mleko+masło, na to sól, cukier, mąka, kardamon i drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, dalej postępujemy jak powyżej - wałkujemy, nadziewamy, kroimy, skręcamy i formujemy bułeczki.Smarujemy roztrzepanym jajkiem, ja posypałam jeszcze ziarenkami z Ziarenkowo.
Pieczemy w niezbyt nagrzanym piekarniku (170 stopni) ok. 15 minut. Bułeczki są lekko rumiane, bardzo miękkie - pyszne.