Chleb pszenno-żytni na maślance

Moja domowa piekarnia działa coraz prężniej. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk. Mój zakwas ma się świetnie. Chleby są coraz lepsze. Eksperymentuję z nowymi przepisami. Uwierzcie, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a chleb wypiekany w domu jest smaczniejszy, dłużej zachowuje świeżość i jest zdrowszy. A do tego, nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego bochenka chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem chrupiącej, jeszcze ciepłej kromki.Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ZAKWAS:
60 g startera zakwasu (przepis na zakwas)
200 g mąki żytniej typ 720
180 ml wody

CIASTO WŁAŚCIWE:
350 g zakwasu
200 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej typ 750
300 ml maślanki
i100 ml wody
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:DZIEŃ PRZED PIECZENIEM

  • Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej.
  • Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.

W DNIU PIECZENIA

  • Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia.
  • Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe, mieszamy i wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy lub w misie miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przez około 5 minut, aby gluten się uaktywnił. Ciasto będzie lekko klejące.
  • Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
  • Po tym czasie formujemy okrągły bochenek. Miskę o średnicy 20 cm wykładamy czystą ściereczką kuchenną i dokładnie obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy wystającymi bokami ściereczki.Odstawiamy na 3-4 godziny do garowania*.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
  • Chleb przekładamy na płaską blaszkę do pieczenia, nacinamy u góry i wstawiamy do piekarnika. Przed włożeniem blaszki piekarnik spryskujemy wodą, żeby go zaparować. Chleb pieczemy 45-50 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparował.

*Garowanie to drugie wyrastanie chleba. Jest ono niezwykle ważne, bo podczas tego procesu drożdże ponownie zaczynają pracować i produkować dwutlenek węgla. Tworzy się struktura ciasta i pieczywo nabiera puszystości. Dłuższy i wolniejszy proces garowania nadaje pieczywu wyrazisty smak. Staje się ono dojrzalsze i lekko kwaskowe. Dlatego jeśli masz czas, odstaw ciasto w chłodne miejsce w domu, i wstaw do piekarnika dopiero w chwili, gdy podwoi swoją objętość.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne