Dodatek sera mascarpone do ciasta sprawił, że jest ono niesamowicie puszyste i długo pozostaje świeże. Nadzienie jagodowe u mnie pachniało wanilią ponieważ użyłam do nich jagód z nalewki, do której dołożyłam laskę wanilii. Są to najlepsze drożdżówki jakie do tej pory upiekłam.
Clafoutis (czyt. klafuti) należy do kanonu moich ulubionych ciast. Jest niezwykle proste w wykonaniu - wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i włożyć do piekarnika na pół godziny. Nie ma po nim dużo sprzątania - używamy tylko jednej miski, łyżki i rondelka. A co więcej można je przygotowywać na setki różnych sposobów - w zależności od pory roku, bierzemy po prostu swoje ulubione owoce i zanurzamy w tym ekspresowym cieście.
Głównym składnikiem są mielone orzechy włoskie, które nadają wyjątkowy smak, teksturę i aromat ciastu. Całość deseru spaja krem powstały z połączenia mojego ukochanego serka mascarpone i ulubionego przez wszystkich kremu orzechowo-czekoladowego do chleba.
Przepyszne proste danie dla małych i dużych. Wasze pociechy będą przeszczęśliwe jak zobaczą taki obiad. Myślę, że każdemu łasuchowi przypadnie to danie do gustu.
Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie połączenie już kilka razy. Tym razem na spód sernika użyłam ciasteczek amaretti, które są przyjemnie słodkie i dają bardzo fany efekt smakowy. Masa serowa nie jest zbyt słodka, ale rekompensują to grudni białej czekolady wyczuwalne w serniku. Całości dopełniają maliny, które są lekko kwaskowe.
Smaczna i lekka zupa na bazie typowo letniego warzywa, jakim jest fasolka szparagowa. Wprawdzie na takie dzikie upały jak dziś najlepszy byłby jakiś chłodnik, ale taką zupą też nie pogardzimy ;) Zupa z fasolki szparagowej jest niskokaloryczna i nie obciąża organizmu zmęczonego upałami.
Puddingi ubóstwiałam odkąd sięgam pamięcią, jako dziecko zjadałam je w dużych ilościach, z biegiem lat już tak mnie nie pociągają klasyczne budynie, ale kiedy mam możliwość zjedzenia egzotycznego puddingu nigdy nie odmawiam
Maliny i rabarbar. Połączenie nietypowe, przynajmniej dla mnie. Z waniliową kruszonką z otrębami tworzą jednak przepyszną całość. Ten deser smakuje świetnie z lodami. Szczerze go polecam na ten letni czas!
Te bułeczki są mniej puszyste niż zwykłe jagodzianki. Za to bardziej rustykalne i retro.Ciasto z mąką chlebową jest wyrazistsze w smaku, co nie zmienia faktu, że pyszne.
Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej.
Zrobiłam kilka słoiczków jagód w syropie. To trochę takie wspomnienie z dzieciństwa, pyszny dodatek do lodów, deserów a także najlepsze i nasłodsze lekarstwo w chorobie. Proporcje podaje w przybliżeniu, gdyż wszystko robiłam raczej na "oko".