Krem z topinamburu i kalafiora

Krem z topinamburu i kalafiora
Mój mąż nie przepada za zupami typu krem. Jednak kiedy w ubiegłym roku uraczyłam go tym musem (klik), a potem jego modyfikacją w postaci zupy pokochał topinamburowe kremy. Ja dostaję ślinotoku na samo wspomnienie.
W wersji ze szparagami jest po prostu boski, z kalafiorem smakuje wybornie. Ostatnia propozycja z młodą kalarepką czeka w kolejce na wpis.
Polecam Wam krem z tych samych składników u Gosi z Trawki Cytrynowej. Ze świetnymi dodatkami, rewelacyjnie podane - tutaj przepis (klik).
Zdjęcie - KREM Z TOPINAMBURU I KALAFIORA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKrem z topinamburu i kalafioraSKŁADNIKI:
  • 50 dkg topinamburu
  • pół niedużego kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól, płatki chilli do smaku
  1. Topinambur wyszoruj, obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij na nim oprószoną sola cebulę.
  4. Dodaj topinambur oraz kalafior i zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.
  5. Zmiksuj, dodaj kremówkę i dopraw do smaku. Podgrzej.
  6. Zupę możesz podać z grzankami.


Kategorie przepisów