Babka "Coco Jambo"

Babka "Coco Jambo"


Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć Wielkanoc dawno za nami, to u mnie w kajeciku przez nadmiar obowiązków, zalega jeszcze przepis na wielkanocną babkę, która gościła u nas na świątecznym stole.

Babeczka przepyszna, ciężka, wilgotna, mięciutka, mocno kokosowa, czyli dokładanie taka jak lubimy. Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza dużej ilości wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.

Babka Coco Jambo, to według mnie babka idealna!:)
Amatorzy kokosu, z pewnością również będą pod wrażeniem.

Inspiracja My Simple Kitchen.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • polewa czekoladowa + wiórki kokosowe do posypania

Masło utrzeć na miękki puch.
Dosypać cukier z cukrem waniliowym i dalej ucierać aż się do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym jajku.
Wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka "Coco Jambo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów