Babka "Coco Jambo"
Choć Wielkanoc dawno za nami, to u mnie w kajeciku przez nadmiar obowiązków, zalega jeszcze przepis na wielkanocną babkę, która gościła u nas na świątecznym stole.
Babeczka przepyszna, ciężka, wilgotna, mięciutka, mocno kokosowa, czyli dokładanie taka jak lubimy. Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza dużej ilości wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.
Babka Coco Jambo, to według mnie babka idealna!:)
Amatorzy kokosu, z pewnością również będą pod wrażeniem.
Inspiracja My Simple Kitchen.
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- polewa czekoladowa + wiórki kokosowe do posypania
Masło utrzeć na miękki puch.
Dosypać cukier z cukrem waniliowym i dalej ucierać aż się do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym jajku.
Wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.