Ciastka mussli udające magdalenki

Zdjęcie - Ciastka mussli udające magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co można zrobić z mussli? Od czasu do czasu robię sobie zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie. W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu. A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli :)) dzień w dzień, upiekłam miękkie, lekko słodkie ciastka w magdalenkowych foremkach.

Mieszanka mussli: z danych składników otrzymujemy 1100 g mussli.
400 g płatków owsianych
400 g płatków jęczmiennych
3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych)
2 garście posiekanych suszonych moreli
2 garście rodzynek
1 garść pestek dyni
1 garść pestek słonecznika

Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika. Śniadanie: Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć i zostawić w temp. pokojowej do rana. Rano dosypać 1 łyżeczkę drobnych otrębów, dorzucić banana lub jabłko i 1-2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego. I gotowe! Zaznaczam, że są to moje proporcje. Być może 4 łyżki mussli to dla Was za dużo, lub wolicie zalać płatki wodą, a nie mlekiem. Wszystko jest dozwolone, grunt aby smakowało i wprawiło w dobry humor od samego rana :)

Ciastka mussli udające magdalenki około 18 szt
1 szkl. mussli
160 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego)
90 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać rozbełtane widelcem jajka i wymieszać. Całość wlać do miski z mieszanką mussli, dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Gęstą masę kłaść łyżką we wgłębienia formy do mini magdalenek wypełniając każde wgłębienie po brzegi. Można również tradycyjną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką ciastka grubości 1 cm w odległości 2 cm od siebie. Każde ciastko, to 1-1,5 łyżki surowej masy. Piec 15 min.
Zdjęcie - Ciastka mussli udające magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Babeczki dyniowe
2

Babeczki dyniowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki dyniowe z orzechami
1

Babeczki dyniowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy