Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami
Robi się coraz cieplej, przyroda budzi się do życia, a ja mam coraz większą ochotę na świeże warzywa. Staram się je przemycać dosłownie wszędzie, gdyż niestety mój połówek nie jest wielkim ich fanem, za to uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry
- 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry
- 1 żółta i czerwona papryka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w 1,5 cm kawałki
- 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1 duża cebula pokrojona na plasterki
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 100 g sera gouda, startego na tarce
- 100 g mozzarelli, startej na tarce
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne.
- Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Baked potatoes with mushrooms and vegetables
(4-6 servings)
Ingredients:
- 2 small zucchini, cut into 0.5 cm slices
- 1 eggplant cut into 0.5cm slices
- 4 tablespoons canola oil
- 250g wild mushrooms (or button mushrooms), cut into thick slices
- 1 yellow and red bell peppers, seeded and cut into 1.5 cm pieces
- 400 g cherry tomatoes, halved
- 1 large onion, cut into slices
- 1 kg potatoes, peeled and cut into 0.5cm slices
- salt and pepper
- 1 tablespoon butter
- 100 g of gouda cheese, grated
- 100 g of mozzarella cheese, grated
Preparation:
- Preheat the oven to 180 ° C, grease with butter large casserole dish.
- Place the sliced zucchini and eggplant in a colander season with salt and leave to the sink for 15 minutes. Next rinse with dry with paper towels.
- Heat the oil over medium heat in a large pan, add prepared slices (in batches) and cook until slightly browned, and place in the casserole dish.
- In the same pan, heat remaining 2 tablespoons of oil and add onions. Cook for a few minutes until translucent, add the mushrooms, peppers and tomatoes. Season with salt and pepper and cook, stirring occasionally for 10 minutes and place in the casserole dish.
- In the meantime, cook the potatoes in salted boiling water for about 10 minutes, drain and place in the casserole dish with other veggies.
- Season with salt and pepper, mix and sprinkle with gouda and mozzarella cheese. Bake in preheated oven for 20 minutes and serve.
Enjoy!