Ziołowe gofry drożdżowe
Gofry bardziej lubicie na słodko czy na wytrawnie ? kiedy byłam małym dzieckiem uwielbiałam zwłaszcza te z bitą , choć nie mogłam ich jeść zbyt duża i do dziś bita śmietana nie jest moim sprzymierzeńcem. Choć nie mówię że jej nie lubię .... ale
teraz wolę takie desery na śniadanie , po za tym smaki z wiekiem się zmieniają nawet widać to moich dzieciach :-) Staram się jeść zdrowo choć wiadomo silna wola ... jest z nią różnie. Ale kiedy w mojej kuchni tyle ziół to aż żal ich nie wykorzystać . Dziś w ramach wypiekanie na śniadanie postanowiłam przekazać wam mój sprawdzony przepis na gofry ziołowe z serkiem ziołowym i ostatnio moim ulubionym olejem z pestek dyni.
Doskonale łączy się tu z chrupiącymi goframi i świeżutkimi szparagami, które wcześniej blanszuję. A ostatnio odkryłam że zielone szparagi równie wspaniale smakują na surowo.Polecam taki śniadaniowy deser ;-)
na ok 16 mini gofrów lub 8 dużych
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1.4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju lnianego
- 15 g miodu
- 5 g świeżych drożdży
- 240 g mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
na twarożek
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
- 5-6 listków bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka simienia lnianego
- 1 łyżka podprażonego słonecznika
- 1/4 zielonego ogórka
- świeżo mielony pieprz i sól
opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- do podania
- świeże zioła :listki bazylii,rzeżucha, tymianek
- blanszowane główki szparag
- świeżo mielony pieprz i sól
- ulubiona oliwa u mnie z pestek dyni
na gofry :
Mleko podgrzać z miodem , przelać do miski i dodać drożdże oraz sól, jajka - lekko ubić. Następnie wsypać pokrojony drobno szczypiorek, rzeżuchę , bazylię, tymianek dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Na końcu wymieszać z mąką do połączenia składników. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny aż trochę podrośnie.
Rozgrzać gofrownicę i posmarować roztopionym tłuszczem kokosowym i piec gofry na rumiano. Wyciągać i studzić na kratce aby nie zrobiły się wilgotne.
na twarożek:
Twaróg wymieszać ze śmietaną lub jogurtem następnie dodać posiekane zioła, drobno pokrojony ogórek i przyprawy oraz siemię lniane, podprażony słonecznik całość wymieszać można dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do miseczki posypać ziołami i odrobiną ulubionej oliwy.
Podawać z upieczonymi goframi i ulubionymi dodatkami.
Ja smaruję gofry serkiem posypuję rzeżuchą, bazylią na to szparagi, zioła , sól pieprz odrobina oliwy i gotowe.
Smacznego
w ramach ,,Wypiekania na śniadanie,, dziękuję za wspólne pieczenie :
i jeszcze trochę fotek ;-)
przepis własny