Pyszny miks truskawek i borówek amerykańskich, tym razem nie na maślance ani kefirze, ale na mleku kokosowym, którego smak świetnie komponuje się z owocami jagodowymi. Pyszota :)
A podałam tym razem pożywny dahl z kalafiora, z groszkiem i czerwoną soczewicą. Danie z pozoru zimowe, ale o tej porze roku kalafiory są pyszne. No i jeszcze ten zielony groszek. W połączeniu z plackami, danie okazało się hitem dnia, a mnie przypadł go gustu także fakt, że ugotowało się w zaledwie kilkanaście minut.
Jest już za późno, żeby taki przysmak zrobić jeszcze w tym roku, jednak to co wychodzi z twardych, gorzkich, zielonych orzechów włoskich jest tak niesamowite, że muszę się tym podzielić a w przyszłym roku przypomnę o właściwej porze. Przepis jest bardzo prosty, nie wymagający dużo pracy jedynie pozbycie się goryczy ze skóry zabiera sporo czasu.
Ten chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy.
Z pewnością każdy z was zaznajomiony jest ze smakiem hummusu. Świetnie smakuje rozsmarowany po świeżej kromce chleba. Ale czy próbowaliście kiedyś użyć go jako sos do makaronu? Ja dzisiaj po raz pierwszy i jestem zachwycona. W towarzystwie pomidorków tworzą naprawdę udaną spółkę. I pyszny, pożywny obiad.
Cukinia, a ściślej mówiąc kabaczek z bardzo prostym farszem a’la sałatka caprese. Cukinia to bardzo cenione warzywo w diecie niskokalorycznej, mnóstwo w niej cennych witamin i minerałów. Świetnie rośnie w przydomowych ogródkach, najsmaczniejsze są młode warzywa.
Rozpoczynamy kuchenne działania z przetworami. Na pierwszy ogień poszła cukinia, którą otrzymaliśmy w gigantycznych ilościach od sasiądów :) Przepis na pomidorową cukinię znaleziony na blogu Nakładajce szałatę - mocno zachwalany jako "kulinarny hit"
Ciastka drobno rozkruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W misie utrzeć jajka z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać...
Bób z pangrattato to jedno z moich ulubionych letnich dań z wykorzystaniem tego zielonego zawodnika. Danie można przygotować bardzo szybko, a w towarzystwie kawałka bagietki i zgrillowanych warzyw zaspokoi głód niespodziewanych gości.
Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało...
Najlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem
Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się na wszelkiego rodzaje przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek.
Wrzucić migdały do blendera, zalać je wodą, zmiksować tak by powstało mleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw...