Były gołąbki...i zostało trochę ugotowanego ryżu..[ ja prawie zawsze gotuję więcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.
Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem.
Jak było ciasto i jabłka to wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda...
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, sporządzany z owoców i warzyw. Słodko-kwaśny smak sosu jest kompozycją wręcz idealną do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Żeberka marynuje się całą noc w orientalnej marynacie, dzięki temu są soczyste i aromatyczne. Marynata to składniki głównie używane w kuchni chińskiej. Żeberka piekłam w 180 stopniach pod przykrycie, pod koniec zdjęłam pokrywę, dzięki temu nabrały koloru a pozostały miękkie i soczyste.
Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Zblendować razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje...
Do tej pory nie piekłam ciast drożdżowych, jednak pewne okoliczności życiowe niejako mnie do tego zmusiły:) I w sumie dobrze, ponieważ bez fałszywej skromności mogę powiedzieć, że nigdy nie jadłam lepszych drożdżówek.
Schab wyszedł pyszny, soczysty. Zrobiłam go w trzech różnych smakach. Do degustacji zaprosiłam mistrzów wyrobów domowych. W ich opinii schab jak inne wyroby są super i przepisy godne polecenia.Niebo w gębie.
W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie
Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego.