Otrębowe muffiny z bananami, malinami i czekoladą
Ciekawe w smaku, słodkie i kwaśne z kawałkami gorzkiej czekolady na dodatek wypełnione otrębami. Pyszne na drugie śniadanie i nie tylko... Pomysł zaczerpnęłam z tej strony
Składniki na 12 muffinek:
W dużej misce wymieszaj mąkę, otręby, sodę, sól, i cynamon, odstaw na bok.
W osobnym naczyniu wymieszaj miód i brązowy cukier. Staraj się pozbyć grudek. Rozgnieć banany i dodaj do masy. Następnie dodaj jogurt i jajko. Dobrze wymieszaj mokre składniki i dodaj je do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko do gęstej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i maliny, i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po samą górę. Piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 285g mąki
- 25g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 ml miodu
- 65g brązowego cukru
- 260g bananów
- 65g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 175ml mleka
- 90g czekoladowych groszków
- 230g mrożonych malin
W dużej misce wymieszaj mąkę, otręby, sodę, sól, i cynamon, odstaw na bok.
W osobnym naczyniu wymieszaj miód i brązowy cukier. Staraj się pozbyć grudek. Rozgnieć banany i dodaj do masy. Następnie dodaj jogurt i jajko. Dobrze wymieszaj mokre składniki i dodaj je do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko do gęstej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i maliny, i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po samą górę. Piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Smacznego :) Wydrukuj przepis