Hummus - raz spróbowałam i przepadłam, jak dla mnie jest uzależniający. Zajadam go z dodatkami jako przekąskę (z krakersami, chrupkim pieczywem czy surowymi warzywa w wersji hiper fit - marchewka, papryka), a czasem traktuje jako danie główne - po potrafi nasycić (oj potrafi!). Najchętniej z grzankami czy tostami. Idealne są też oczywiście chlebki pita.
Nigdy do tej pory nie piłam kawy z dodatkiem żółtka, ale jako że bardzo lubię kogel-mogel, nie miałam żadnych oporów by wypróbować ten przepis. Tak przygotowana kawa jest kremowa i wyrazista w smaku, a dodatek skórki cytrynowej nadaje jej ciekawego akcentu. Ponieważ kawę tę podaje się na zimno, świetnie sprawdzi się w letnie popołudnia :)
Dżemy to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. W domu przygotujesz dżem bez sztucznych środków konserwujacych i tony cukru. Niestety tradycyjny dżem słodzony cukrem jest poza zasięgiem osób, które musiały go wyeliminować ze swojej diety ze względów zdrowotnych. Zamień więc cukier na ksylitol !
Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. (...) Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym i nie tylko;)
To ciasto z mojej ulubionej serii „mieszasz w misce i gotowe!”. Kilka minut pracy (przez zdecydowanie małe „pe”), na wierzchu lądują ulubione owoce (porzeczki, jagody, maliny, wiśnie…), do pieca i … gotowe!
W Szwecji ostkakę najczęściej podaje się na ciepło z bitą śmietaną i konfiturą z borówki brusznicy, ja jednak – korzystając z sezonu – polałam go sosem malinowym. (a właściwie po prostu malinami rozgniecionymi z odrobiną cukru pudru).
W moje ręce trafiły cukiniowe granaty, czyli okrągłe kabaczki. Jakoś tak się przyjęło, że z cukinii można usmażyć placuszki, upiec keks zwany chlebkiem, albo udusić ją w leczo. Te okrągłe najchętniej się faszeruje, ale ja znalazłam dla nich zupełnie inne zastosowanie.
To połączenie jest po prostu doskonałe! Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami sezonowymi, chociaż ja preferuję właśnie tę kombinację smaków... Wspaniały deser, genialny w swej prostocie.
Na straganie aż mieni się od sezonowych owoców, których możecie użyć. Wersja z truskawkami to absolutny klasyk. Lubię też oprócz truskawek pobawić się malinami i jeżynami. Ale największą radość sprawiła mi ostatnio ta wersja ze smażonym agrestem, także zostawię wam ją tutaj.
Łosoś marynowany w winie nabiera wspaniałego aromatu i jest bardzo soczysty. Razem z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz surówką stanowi idealny obiad na letnie popołudnie :)