Razowe bułeczki nadziewane
Piknik, majówka, drugie śniadanie. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Na ciepło i na zimno, solo, albo jako dodatek do miski sałaty czy steku.
Najlepsze jednak jest to, że nadzieniem stać się może w zasadzie wszystko, co akurat macie w lodówce. Ja użyłam całego arsenału- jest tu i szpinak, i cukinia, pieczarki, dojrzewająca szynka i ser pleśniowy. Do wyboru, do koloru!
Proporcje na ok. 15 szt.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka pszenna razowa - 1 szklanka
- drożdże instant - 1,5 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- woda - 1 szklanka, letnia
- nadzienie
- pasta z suszonych pomidorów - 4 łyżki (lub sos pomidorowy)
- szynka dojrzewająca - 6 plastrów
- szpinak - 2 duże garści
- pieczarki - 10 szt
- cukini - 1 szt, mała
- oliwa - 2 łyżki
- ser pleśniowy - 1 mały klin (np. lazur, rokpol)
Ciasto: wszystkie składniki zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Cukinie pokrój w cienki paski (obieraczką do warzyw), pieczarki- w plasterki.
Ciasto cienko rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim pastę z suszonych pomidorów, równo (wzdłóż dłuższego brzegu) rozłóż dodatki- szpinak, cukinię, pieczarki, szynkę i ser. Zwiń, aby otrzymać roladę. Pokrój ją w poprzek na ok.2-3 cm plastry.
Ułóż w ok. 1 cm odstępach porcję bułeczek, skrop oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Piecz o. 15 minut w temp. 200 oC.