Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry
Przez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam!
składniki 300 g porów (białe części)
100 g ziemniaków
3 laski selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki zielonej pasty curry
1/2 papryczki jalapeno
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka masła
1200 ml bulionu z kurczaka
100 ml śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz kolendra do podania
przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą podawać z grzankami. Smacznego!