Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym
Prosty skład i niezwykle prosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek .
Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej………
Składniki:
- 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych /
- 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/
Wykonanie: -Nasiona lnu zalać 2 łyżkami wody / można lekko zmielić/. -Obrane banany przełożyć do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, dodać nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia.