Zakręcone paluchy ze szpinakiem / suszonymi pomidorami i bazylią
Drożdżowe paluszki to bardzo łatwa i sprawdzona przekąska nie tylko na imprezę. :) Ciasto w smaku jest bardzo podobne do tego na pizzę, dlatego w zależności od swoich upodobań możemy przygotować je z czym tylko zechcemy. Nasza dzisiejsza propozycja to dwa bardzo aromatyczne farsze, jeden ze szpinakiem, a drugi z suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI na ciasto:
- 50 g drożdży świeżych
- 500 g mąki
- 6 łyżek oliwy
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Kiedy zaczyn podrośnie połącz go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą. Całość wymieszaj, dodaj sól i zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 40 min)
W tym czasie możesz przygotować farsz.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na kształt prostokąta, posmaruj przygotowanym farszem i złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto pokrój na pasy o ok. 3 cm szerokości. Następnie każdy skręć po całości- powstają zakręcone paluchy.
Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie ok. 3 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni aż się zarumienią (ok. 30 minut). Smacznego !
I. Paluchy ze szpinakiem:
- szpinak
- czosnek
- cebula
- sol i pieprz
- gałka muszkatołowa
Cebulę delikatnie podsmaż na patelni, dodaj szpinak, czosnek oraz pozostałe składniki. Całość smaż tak długo, aż cała woda ze szpinaku odparuje. Gotowy farsz przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
II. Paluchy z pomidorami i bazylią:
- Suszone pomidory
- olej
- bazylia
- sól pieprz
- starty żółty ser
Pomidory drobno posiekaj, dodaj starty na tarce ser, bazylię, sól, pieprz oraz odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszaj i od razu możesz wykładać na ciasto.