Pierwotnie miał być taki na mleku w proszku, ale ostatecznie zdecydowałam się na wersję bez niego. Wykorzystałam do jego przygotowania dwa rodzaje czekolady: gorzką i gianduię. Żeby utrzymać orzechową tonację smakową dodałam także całe podprażone orzechy laskowe no i oczywiście herbatniki.
Uwielbiam amarantusankę przede wszystkim za wygodę jej przygotowania. Nie potrzeba jej gotować (oczywiście oprócz podgrzania mleka) czy jakoś szczególnie przyprawiać, a zawsze jest ekspresowym i pożywnym śniadaniem.
Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali.
Było to moje pierwsze, trochę niepewne, podejście do ciasta z burakami. Okazało się ono przepysznym wypiekiem. A na dodatek całkiem zdrowym. Dodałam do niego mąkę żytnią razową oraz niewielką ilość cukru trzcinowego. To ciasto jest po prostu wyśmienite. Buraków prawie w ogóle w nim nie czuć. I jednym kawałkiem można się bardzooo najeść :)
Sałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z selerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń.
Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara, jak i co popadnie...
Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką to danie nie tylko pyszne, ale i zdrowe i niskotłuszczowe. Dobre na ciepło oraz na zimno. Słodkawe krewetki w połączeniu z gruszką i dynią, lekko skropione sokiem z limonki w towarzystwie kaszy pęczak to nietuzinkowe połączenie, które też bardzo smakowało naszemu małemu Wojtkowi.
Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Jesienny posiłek na poprawę humoru. Tym razem bez czekolady, za to z mlekiem kokosowym i wiórkami. Takie dodatki do zwykłych naleśników zamieniają je w intrygujące danie. Są smaczne i delikatne, z chrupiącymi brzegami - takie jak lubię najbardziej.
Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami.
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy!
Ten sposób przygotowania boczku przywiozłam od mamy. Nie ma tu szczegółowych wag składników, bo dobiera się to co lubi się najbardziej. Stałym elementem jest boczek :)
Nie jest to moja pierwsza przygoda z sous-vide, ale pierwszy przepis wrzucany na bloga. (...) Ciężko to opisać… to trzeba spróbować. Jeśli macie tylko możliwość przygotować potrawy metodą sous-vide lub zjeść coś takiego w restauracji to gorąco polecam!