Dziś zapraszamy na maślane bułeczki, które są tak mięciutkie i pulchne, że znikają momentalnie. Nasze nie zdążyły nawet całkowicie ostygnąć a już ich nie było
To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu. Idealne ciasto na pożegnanie lata.
Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam!
Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie. Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie.
Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i konfitury. Początkowo miało być ciasto odrywane z cynamonem, ostatecznie zrobiłam to ciasto w nieco innej wersji. Ciasta z dodatkiem dżemu lub konfitury, są miękkie i długo zachowują świeżość, dodatkowo nuta cynamonu bardzo wzbogaca ciasto smakowo.
Zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić, żeby przyśpieszyć czas przygotowania jabłek na zimę jednocześnie oszczędzając trochę miejsca. Nie tylko bowiem doba u mnie nie jest z gumy, lecz ściany spiżarni również … Z pomocą przyszły mi woreczki strunowe i zamrażarka.
Z tego, co miałam w ogrodzie przygotowałam szybką sałatę, podawaną na ciepło. Podsmażone na oliwie słodkie pomidorki, kwiaty faszerowane intensywnym w smaku kozim serkiem i koniecznie grzanki, jako dodatek.
Dzisiaj bez szaleństw, przepis z cyklu tych podstawowych. Jeden z moich najulubieńszych chlebów na zakwasie, czyli prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Uwielbiam jego smak oraz miąższ przekrojonego wypieku!
Powoli trzeba zacząć się rozgrzewać ciepłymi zupami. Jednym z moich ulubionych na to sposobów jest właśnie chowder kukurydziany, czyli kremowa i aromatyczna zupa znana z kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku.
Pyszna i sycąca. Koniecznie z jajami na m i ę k k o - płynne żółtko to przysłowiowa 'kropka nad i' tej sałatki ;-)Zróbcie koniecznie, teraz, kiedy pomidory takie s ł o d k i e, takie w sezonie.
Farszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz.
Od agrestu odcinamy ogonki. Agrest, razem z sokiem i startą skórką z limonki oraz odrobiną wody zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i dolewamy do owoców. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia...
Proste risotto z cukinią i parmezanem, podane z soczystym filetem kurczaka, obtoczonym w tymianku i wędzonej papryce. Bardzo smaczne i sycące danie na co dzień. Ryż podsmażam na klarowanym maśle z cebulką i czosnkiem, następnie gotuję z dodatkiem wina, pod koniec gotowania dodaję cukinię i parmezan. Bardzo polecam