Bułeczki truskawkowe
Sezon truskawkowy trwa, a ja wciąż nie mam dość tych soczystych owoców. Rano miksuję je na koktajl, podjadam w ciągu dnia, robię kompoty, piekę ciasta, a i czasem dodaję do pieczywa.
Dzisiaj np. postanowiłam upiec delikatnie bułeczki na weekend o smaku truskawkowym. Bułeczki są delikatnie słodkie, a soczystości nadają im kawałki truskawek. Idealnie się sprawdzą na lekkie sobotnie śniadanie.
Bułeczki truskawkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6-8 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka + 50 ml do zaczynu
- 50 g cukru
- 150 g truskawek
- szczypta soli
- Drożdże kruszymy i wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier i sól. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do misy.
- Dodajemy zaczyn drożdżowy i wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach osiągniemy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ciasto mąką. Układamy uformowane bułki na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.