Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami
Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam!
składniki
500 g - pęczek - zielonych szparagów
1 cukinia - u mnie żółta
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
papryka w płatkach
starty parmezan - opcjonalnie
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość szparagów nam odpowiada). Szparagi przełożyć do innego naczynia, przykryć żeby nie wystygły , a na patelnię dodać nieco oliwy i wrzucić cukinię. Posolić i smażyć mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka. Wymieszać ze szparagami, polać oliwą, posypać papryką w płatkach, parmezanem i podawać. Smacznego!
składniki
500 g - pęczek - zielonych szparagów
1 cukinia - u mnie żółta
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
papryka w płatkach
starty parmezan - opcjonalnie
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość szparagów nam odpowiada). Szparagi przełożyć do innego naczynia, przykryć żeby nie wystygły , a na patelnię dodać nieco oliwy i wrzucić cukinię. Posolić i smażyć mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka. Wymieszać ze szparagami, polać oliwą, posypać papryką w płatkach, parmezanem i podawać. Smacznego!