Egipska zupa z botwinki

Egipska zupa z botwinki

Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez pysznej zupy z botwinki. Jeżeli jednak ta gotowana tradycyjnie trochę się Wam znudziła (chociaż... czy to w ogóle możliwe?) lub chcielibyście przygotować ją w trochę innej wersji, warto skusić się na ten oto przepis z kuchni egipskiej. Jak widać i oni mają swoje sposoby na botwinkę ;) Warunek jest jednak jeden – musicie też lubić ciecierzycę, bo stanowi ona dość istotny składnik w tej zupie. Mnie przypadł do gustu dodatek kuminu, który nadaje zupie charakterystycznej nuty kuchni arabskiej :)

Zdjęcie - Egipska zupa z botwinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
EGIPSKA ZUPA Z BOTWINKI
(4 porcje)

  • 1 pęczek botwiny,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 kubeczek (180g) jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • ¼ szklanki ryżu,
  • sok z ½ cytryny (dałam mniej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz


Cebulę obrać i posiekać. Botwinę dokładnie oczyścić i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu zeszklić cebulę. Następnie dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kumin oraz botwinę. Dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 4 szklanki wody i wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż ryż będzie miękki). Następnie dodać ciecierzycę i zdjąć zupę z ognia.
Jogurt wymieszać z pozostałymi 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz z sokiem z cytryny. Dodać nieco gorącej zupy, żeby jogurt się „zahartował” i wlać do reszty zupy, wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.


(przepis znaleziony u Grumków)

Zdjęcie - Egipska zupa z botwinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów