Egipska zupa z botwinki
Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez pysznej zupy z botwinki. Jeżeli jednak ta gotowana tradycyjnie trochę się Wam znudziła (chociaż... czy to w ogóle możliwe?) lub chcielibyście przygotować ją w trochę innej wersji, warto skusić się na ten oto przepis z kuchni egipskiej. Jak widać i oni mają swoje sposoby na botwinkę ;) Warunek jest jednak jeden – musicie też lubić ciecierzycę, bo stanowi ona dość istotny składnik w tej zupie. Mnie przypadł do gustu dodatek kuminu, który nadaje zupie charakterystycznej nuty kuchni arabskiej :)
EGIPSKA ZUPA Z BOTWINKI
(4 porcje)
- 1 pęczek botwiny,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 1 kubeczek (180g) jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ¼ szklanki ryżu,
- sok z ½ cytryny (dałam mniej,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
Cebulę obrać i posiekać. Botwinę dokładnie oczyścić i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu zeszklić cebulę. Następnie dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kumin oraz botwinę. Dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 4 szklanki wody i wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż ryż będzie miękki). Następnie dodać ciecierzycę i zdjąć zupę z ognia.
Jogurt wymieszać z pozostałymi 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz z sokiem z cytryny. Dodać nieco gorącej zupy, żeby jogurt się „zahartował” i wlać do reszty zupy, wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
(przepis znaleziony u Grumków)