Crumble z rabarbarem i truskawkami

Crumble z rabarbarem i truskawkami
Zdjęcie - Crumble z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Migdałowe crumble z "owocami" lata. Słodziutkie, rozpływające się w ustach. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane z lodami. Klasyk. Chwila roboty, a tyle szczęścia dla podniebienia :)

Składnki na dwie średniej wielkości foremki lub ok. 10 kokilek
  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru

Składniki na kruszonkę
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60-70 g masła, zimnego


Piekarnik nagrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Foremki natłuścić masłem.
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w niedużą kostkę (najlepsze będą cienkie gałązki, jeśli są grube, dodatkowo przekroić wzdłuż). Truskawki także przepłukać, osuszyć i przekroić na pół, a jeśli są duże, to na cztery części. Pokrojony rabarbar i truskawki zasypać cukrem i delikatnie wymieszać.
Mąkę, migdały i cukier wymieszać, dodać masło i rozetrzeć całość do powstania okruszków. Ja lubię mocno sypką kruszonkę, dlatego daję niedużo masła. Jeśli wolicie "grudki", dodajcie więcej masła.
Owoce przełożyć do foremek i zasypać kruszonką. Piec 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.

Zdjęcie - Crumble z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów