Crumble z rabarbarem i truskawkami
Migdałowe crumble z "owocami" lata. Słodziutkie, rozpływające się w ustach. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane z lodami. Klasyk. Chwila roboty, a tyle szczęścia dla podniebienia :)
Składnki na dwie średniej wielkości foremki lub ok. 10 kokilek
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę
- 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/3 szklanki cukru
- 60-70 g masła, zimnego
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Foremki natłuścić masłem.
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w niedużą kostkę (najlepsze będą cienkie gałązki, jeśli są grube, dodatkowo przekroić wzdłuż). Truskawki także przepłukać, osuszyć i przekroić na pół, a jeśli są duże, to na cztery części. Pokrojony rabarbar i truskawki zasypać cukrem i delikatnie wymieszać.
Mąkę, migdały i cukier wymieszać, dodać masło i rozetrzeć całość do powstania okruszków. Ja lubię mocno sypką kruszonkę, dlatego daję niedużo masła. Jeśli wolicie "grudki", dodajcie więcej masła.
Owoce przełożyć do foremek i zasypać kruszonką. Piec 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.